ZUPA SZCZAWOWA

ZUPA SZCZAWOWA

ZUPA SZCZAWOWA

Jedną z pierwszych rzeczy, które zrobiłem po przeprowadzce do Kalifornii, był szczaw roślinny na moim podwórku. To mój rodzaj warzywa: cierpki, delikatny, odporny na suszę, niezniszczalny. Zignoruj to, a szczaw kwitnie. Depcz po nim, a wróci silniejszy. I jest zielony prawie przez cały rok.

Zupa szczawowa to klasyka. Jest zwiastunem wiosny w całej Europie, a istnieje kilka jego wersji od Szkocji po Francję i Rosję.

Szczaw, podobnie jak wiele wczesnowiosennych warzyw, jest tonikiem po tylu miesiącach jedzenia korzeni i konserwowanych mięs. Jest bardzo bogaty w witaminę C i dość wysoki w żelazo. To tang – nazywam to “lemoniadą w liściu” – pochodzi z kwasu szczawiowego, tego samego, co sprawia, że jego kuzyn rabarbar smakuje tak, jak smakuje.

ZUPA SZCZAWOWA

Szczaw jest wyjątkowy w połączeniu z owocami morza lub kurczakiem, a ja często robię prosty sos szczawiowy, gdy mam w pobliżu pstrąga, łososia lub bażanta.

Wszystko w zupie szczawiu brzmiało wspaniale, z wyjątkiem jednego: z jakiegoś powodu szczaw staje się oliwkowozielony prawie w chwili, gdy dotknie ciepła. Szczaw wygląda jak rozgotowane zielenie, zanim jeszcze zostanie całkowicie zwiędnięty. I mam coś o rozgotowanych zieleniach, chociaż próbuję się z tym pogodzić. Chcę, aby moje zielenie świeciły jak szmaragdy, a nie wyglądały jak bok ciężarówki wojskowej.

Stałem na swoim podwórku, wpatrując się w moją gigantyczną plamę szczawiu. Czy minie kolejny rok, żebym nie zrobił zupy szczawiowej? Wyciągnąłem nożyczki. Nie, podlizałbym się temu i poradziłbym sobie z szarością.

 

Nie musisz uprawiać ogrodu, aby cieszyć się szczawiem. Tak się składa, że uprawiam wspólny szczaw ogrodowy, który został opracowany we Francji wieki temu, ale istnieje kilka gatunków dzikiego szczawiu, które żyją w Ameryce Północnej.

Ten przepis na zupę szczawiu jest popularny na Ukrainie i w innych krajach Europy Wschodniej ze względu na jasny, cytrynowy smak. Różne zioła dodają dużo świeżości, a kwaśna śmietana i posiekane jajko pięknie uzupełniają danie.

Metoda

ZUPA SZCZAWOWA
Metoda
  1. Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu, a następnie dodaj cebulę, czosnek i nasiona kopru włoskiego i poć się przez 7 minut lub do miękkości
  2. Dodaj bulion z pokrojonym w kostkę ziemniakiem i liściem laurowym i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut
  3. Dodaj szpinak i szczaw i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut
  4. Dodaj trzy czwarte kopru i pietruszki, a następnie usuń z ognia
  5. Posmakuj i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny
  6. Udekoruj posiekanym jajkiem, śmietaną i pozostałymi ziołami

 

Składniki

  • 30g masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 1 łyżeczka nasiona kopru włoskiego
  • 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 700 ml bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 50g szpinaku, grubo posiekanego
  • 50g szczawiu, grubo posiekanego
  • 1 garść posiekanych liści pietruszki
  • 1 garść koperku, posiekana
  • 1/2 cytryny
  • 1 jajko, gotowane przez 8 minut, schłodzone i posiekane
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany do dekoracji
  • sól

Najczęściej zadawane pytania (FA

Jak smakuje szczaw?

Pomimo matowego koloru po ugotowaniu, szczaw smakuje jasno i żywiołowo. Żadne inne warzywo o tej porze roku nie ma takiej mocy ani złożoności. Szczaw jest owocowy jak rabarbar. Jest cierpki jak cytryna.

Co można zrobić ze szczawiu?

Szczaw jest również powszechnie więdły w zupach i włączany do dań z makaronu, aby dodać jasności i kwasowości. Szczaw stanowi również świetny dodatek do wiosennej mieszanki zieleni, dodając pikantnego zielnego smaku, jednocześnie utrzymując strukturalnie różne opatrunki i dodatki

Jakie jest znaczenie zupy szczawiowej?

Zupa szczawowa to tradycyjny zielony barszcz przygotowywany głównie z bulionu, liści szczawiu i soli. Zupa szczawowa może być również określana jako “kwaśna zupa”, ponieważ liście szczawiu są wyjątkowo cierpkie i kwaśne.

Jakiego rodzaju jedzeniem jest szczaw?

Szczaw to mała jadalna zielona roślina z rodziny Polygonaceae, która obejmuje również grykę i rabarbar. Francuskie tłumaczenie sour (“szczaw”) jest trafne: Liście te mają intensywny cytrynowy posmak. W kuchni wietnamskiej liście szczawiu są znane jako rau thom (świeże zioło) i nazywane są gowkemeat w Szkocji.

Jaka jest inna nazwa szczawiu?

dok szpinakowy

Inne nazwy szczawiu to dok szpinakowy i dok wąskolistny. Jest to roślina pospolita w siedliskach trawiastych i jest uprawiana jako zioło ogrodowe lub warzywo liściaste (ziele doniczkowe).

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button