
Zupa Pieczarkowa
Domowy krem z zupy grzybowej jest pełen smaku i tak łatwy do zrobienia, że nie kupisz już zupy w puszce!
Głębokich ziemistych smaków klasycznego przepisu na domowy krem z zupy grzybowej nie można pokonać, zwłaszcza gdy jest gotowy w ciągu kilku minut. Nigdy nie otworzysz puszki zupy grzybowej po wypróbowaniu naszego przepisu!
Pokochasz, jak łatwo to zrobić! Wchodząc do kuchni, aby wrzucić kilka składników razem, tylko po to, by w ciągu kilku minut wyjść z ciepłą kremową miską pocieszającej zupy.
zupa krem z grzybów

Ciepła miska zupy tak pysznie kremowa z delikatnymi kęsami kawałków grzybów. Pełny smak czosnku, cebuli i ziół wystarczająco subtelny, aby błyszczeć i uzupełniać naturalny smak grzybów, nie przytłaczając go. Gotowane z łatwymi do znalezienia składnikami, które możesz już mieć w swojej kuchni, jesteś kilka minut od satysfakcjonującej miski kremowej dobroci!
Jeśli kochasz nasz przepis na grzyby czosnkowe, będziesz pragnąć tej zupy, gdy ją spróbujesz.
Jak zrobić zupę grzybową?

Kremowa zupa grzybowa od podstaw ma głębię smaku tak różną od zup w puszkach (aka slop), dzięki świeżym ziołom i składnikom.
Tylko garść składników potrzebnych do stworzenia własnej wersji:
- Grzyby: Świeże brązowe lub cremini grzyby są idealne do tego przepisu. Możesz również użyć mini grzybów portobello lub kombinacji ulubionych odmian grzybów.
- Zioła: Najlepsze zioła, które znaleźliśmy przez lata, aby uzupełnić te niesamowite smaki, to połączenie tymianku i pietruszki. Oczywiście, jeśli ich nie lubisz, możesz również użyć rozmarynu, oregano, estragonu, szczypiorku lub kolendry. Używaj tego, co kochasz!
- Śmietana: Pół na pół, ciężka śmietana, lekka śmietana lub zagęszczona śmietana dają podobne rezultaty, jednak ciężka śmietana dodaje bogactwa.
- Mąka: Potrzebujemy mąki, aby stworzyć pyszną, kremową zupę grzybową. Możesz go pominąć i użyć skrobi kukurydzianej, jeśli chcesz. Polecam 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej zmieszanej z 1/4 szklanki wody (gnojowica). Jeśli nie masz pewności co do ilości odpowiadających Twoim upodobaniom, dodaj zawiesinę skrobi kukurydzianej w przyrostach łyżki stołowej, mieszając pomiędzy, aż osiągniesz idealną teksturę.
Jak zrobić zupę grzybową bez śmietany?

Jeśli chcesz pominąć śmietanę, możesz zastąpić ją odparowanym mlekiem lub zwykłym mlekiem (pełnotłuste lub 2% są w porządku). Tylko uważaj, aby nie doprowadzić go do szybkiego wrzenia, ponieważ może się zwinąć. Idź z bardzo delikatnym gotowaniem na małym ogniu przez około minutę, aby go podgrzać.
W przypadku opcji bezmlecznej możesz całkowicie pominąć śmietanę lub mleko. Nasza zupa grzybowa jest nadal ładna i kremowa bez składnika mlecznego!
przepis na zupę grzybową

Co sprawia, że nasza zupa grzybowa jest tak dobra? Dodatkowe smaki:
Czosnek – świeży czosnek jest najlepszy, ale możesz użyć mielonego, jeśli to wszystko, co masz pod ręką.
Cebula – nie zniechęcaj się ilością cebuli, której używam. UWIELBIAM włączać dwa do tej zupy (lub 1/2 szklanki), ponieważ smak naprawdę tu błyszczy. Dzięki ilości grzybów w tym przepisie, użycie 2 cebuli tworzy idealną równowagę smaku potrzebną do tego przepisu na zupę grzybową.
Wino – wytrawne wina czerwone lub białe są w tym idealne i dodają niesamowitego smaku. Jeśli wolisz pominąć wino, możesz to zrobić. Nie ma potrzeby zastępowania go dodatkowym bulionem lub bulionem.
Jeśli używasz RED, polecam Marsala, Sherry, Merlot lub Pinot Noir.
Dla WHITE uwielbiam Pinot Grigio lub Sauv Blanc.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku mielonego
- 1 1/2 funta (750 g) świeżych brązowych grzybów pokrojonych w plastry
- 4 łyżeczki posiekanego tymianku podzielone
- 1/2 szklanki wina Marsala (dowolne wytrawne czerwone lub białe wino)
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 szklanki bulionu lub bulionu z kurczaka o niskiej zawartości sodu
- 1-2 łyżeczki soli dostosuj do smaku
- 1/2-1 łyżeczki czarnego pękniętego pieprzu dostosuj do smaku
- 2 kostki bulionu wołowego, pokruszone
- 1 szklanka śmietany kremówki lub pół na pół (sub z odparowanym mlekiem)
- Posiekana świeża pietruszka i tymianek do podania
INSTRUKCJE
- Rozgrzej masło i olej w dużym garnku na średnim ogniu, aż się stopią.Podsmaż cebulę przez 2 do 3 minut, aż zmięknie.Gotuj czosnek, aż będzie pachnący, około 1 minuty.
- Dodaj grzyby i 2 łyżeczki tymianku, gotuj przez 5 minut.Wlej wino i gotuj przez 3 minuty.
- Pieczarki posypujemy mąką, dobrze wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.Dodaj bulion, ponownie wymieszaj i zagotuj.Zmniejsz ogień do małego-średniego ognia, dopraw solą, pieprzem i pokruszonymi kostkami rosołu.
- Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
- Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, dodaj śmietanę lub pół na pół.Pozostawić do delikatnego gotowania na wolnym ogniu (nie gotować).Dostosuj sól i do swojego gustu.
- Wymieszaj natkę pietruszki i pozostał tymianek.Podawaj na ciepło.
ODŻYWIANIE
Calories: | 271kcal | |
Carbohydrates: | 21g | |
Protein: | 8g | |
Fat: | 13g | |
Saturated Fat: | 7g |
| Cholesterol: | 35mg | |
Sodium: | 583mg |
| Potassium: | 699mg |
| Fiber: | 1g | |
Sugar: | 5g |
| Vitamin A: | 550IU |
| Vitamin C: | 7.6mg |
| Calcium: | 91mg |
| Iron: | 1.6mg |
Najczęściej zadawane pytania
Czy zupa grzybowa jest zdrowa?
Grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B12 (zwykle występującej tylko w produktach zwierzęcych). Zawierają również minerały, w tym selen, miedź, potas, fosfor, i mangan. Grzyby mogą być doskonałym źródłem witaminy D – ale tylko wtedy, gdy pozwolisz grzybom opalać się!
Z czego zrobiona jest zupa grzybowa?
Ten prosty, pyszny przepis jest wytwarzany bez śmietany i mleka. Mieszanka masła i mąki zagęszcza bulion z kurczaka, tworząc aksamitną zupę, nie będąc zbyt ciężką. Połączenie crimini i białych pieczarek dodają ziemistych nut, które dobrze współgrają z bogatym bulionem.
Co najlepiej pasuje do zupy grzybowej?
Warzywa – Gotowana na parze zielona fasola lub dowolna odmiana pieczonych warzyw świetnie smakuje z tym daniem. Ziemniaki – frytki, frytki ze słodkich ziemniaków, zapiekane ziemniaki, tłuczone ziemniaki lub pieczone ziemniaki to łatwa strona do tego posiłku. Ziarna – dowolna odmiana ryżu, pilawu ryżowego lub komosy ryżowej.
Czy grzyby to śmieciowe jedzenie?
Streszczenie. Grzyby są klasyfikowane jako pożywienie, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i mają wiele korzyści zdrowotnych. Możesz jeść grzyby codziennie, jeśli chcesz, chociaż tylko w ramach zrównoważonej diety z innymi pokarmami.
Czy grzyb to mięso czy ryba?
[1] Grzyby są również rozpoznawane przez szefów kuchni ze względu na ich zdolność do tworzenia pikantnych, bogatych smaków zwanych umami, dzięki obecności aminokwasu zwanego glutaminianem, który znajduje się również w mięsie, rybach, serach i gotujących się zupach. Chociaż uważane za warzywo, grzyby nie są ani pokarmem roślinnym, ani zwierzęcym.