Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Ta zupa fasolowa pochodzi z restauracji El Bulli, słynącej w swoim czasie z tego, że rok po roku znajduje się na szczycie listy 50 najlepszych restauracji na świecie. Ale nie bój się! To nie jest skomplikowane danie z gwiazdką Michelin. To prosta zupa fasolowa z książki kucharskiej El Bulli.

Jeśli ta smaczna mała liczba jest wystarczająco dobra dla ludzi stojących za tą światowej klasy restauracją, jest wystarczająco dobra dla reszty z nas!

Składniki

Zupa Fasolowa

  • 1 (16 uncji) opakowanie suszonej fasoli granatowej
  • 7 szklanek wody
  • 1 kość szynki
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
  • 1/4 szklanki mielonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 szklanki pokrojonej marchwi
  • 1/2 szklanki pokrojonego selera

 

Wskazówki

  1. Fasolę opłukać; przenieść do dużego garnka i dodać wodę.Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty;Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 1 godzinę.
  2. Dodaj szynkę, pokrojoną w kostkę szynkę, cebulę, sól, i liść laurowy.Doprowadzić do wrzenia;Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka, około 1 godziny i 15 minut.
  3. Dodaj marchewkę i seler; gotuj do miękkości, około 10 do 15 minut.
  4. Wyjmij kość szynki z garnka i umieść na desce do krojenia, aż będzie wystarczająco chłodna.Usuń mięso z kości i pokrój na kawałki wielkości kęsa;Mieszaj z zupą, aż się rozgrzeje.

 

Fakty żywieniowe (na porcję)

247 Kalorii
4g Tłuszcz
37g Węglowodanów
17g Białko

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button