
Zupa Fasolowa
Ta zupa fasolowa pochodzi z restauracji El Bulli, słynącej w swoim czasie z tego, że rok po roku znajduje się na szczycie listy 50 najlepszych restauracji na świecie. Ale nie bój się! To nie jest skomplikowane danie z gwiazdką Michelin. To prosta zupa fasolowa z książki kucharskiej El Bulli.
Jeśli ta smaczna mała liczba jest wystarczająco dobra dla ludzi stojących za tą światowej klasy restauracją, jest wystarczająco dobra dla reszty z nas!
Składniki
- 1 (16 uncji) opakowanie suszonej fasoli granatowej
- 7 szklanek wody
- 1 kość szynki
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
- 1/4 szklanki mielonej cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki pokrojonej marchwi
- 1/2 szklanki pokrojonego selera
Wskazówki
- Fasolę opłukać; przenieść do dużego garnka i dodać wodę.Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty;Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 1 godzinę.
- Dodaj szynkę, pokrojoną w kostkę szynkę, cebulę, sól, i liść laurowy.Doprowadzić do wrzenia;Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka, około 1 godziny i 15 minut.
- Dodaj marchewkę i seler; gotuj do miękkości, około 10 do 15 minut.
- Wyjmij kość szynki z garnka i umieść na desce do krojenia, aż będzie wystarczająco chłodna.Usuń mięso z kości i pokrój na kawałki wielkości kęsa;Mieszaj z zupą, aż się rozgrzeje.
Fakty żywieniowe (na porcję)
247 | Kalorii |
4g | Tłuszcz |
37g | Węglowodanów |
17g | Białko |