TAGLIATELLE

TAGLIATELLE

TAGLIATELLE

Makaron Tagliatelle jest gęsty, miękki i idealny do wszystkich domowych sosów! Oto jak ugotować idealnie za każdym razem!

Uwielbiam makaron tagliatelle, ponieważ są tak duże (około 1/4 cala szerokości!), A sosy doskonale je pokrywają! Są świetną alternatywą dla linguine lub fettuccine. Będziesz musiał spróbować świeżo ugotowanego tagliatelle z domowym sosem alfredo, bolognese lub marinara!

Co to jest Tagliatelle?

Jeśli nigdy wcześniej nie jadłeś makaronu tagliatelle, jest to makaron na bazie jajek, który pochodzi z północnych Włoch. Tagliatelle jest podobny do linguine, ale jest zrobiony z jaj i jest nieco grubszy. Zazwyczaj występuje w tak zwanym “gnieździe” lub wiązkach suszonego makaronu. Łatwo je wrzucić do garnka z wrzącą wodą!

Ze względu na swój wstążkowy kształt, tagliatelle świetnie nadaje się do grubszych, cięższych sosów. Jednym z moich absolutnie ulubionych jest ten domowy sos grzybowy! Mięsne sosy, takie jak sos boloński lub spaghetti, są również świetne do serwowania z nim. Moja rodzina absolutnie UWIELBIA ten rodzaj makaronu. Ponieważ jest tak smaczny, wiem, że twój też będzie!

 

Co będzie potrzebne do jego ugotowania

Słona woda i wysokiej jakości makaron to klucz do doskonałego tagliatelle. Zrobienie garnka świeżego, smacznego makaronu jest takie proste! Następnie wszystko, co musisz zrobić, to ugotować swój ulubiony domowy sos do makaronu.

  • Woda: Mocno posolij wodę, aby dodać smaku od wewnątrz!
  • Makaron Tagliatelle: Użyłem 10 uncji niegotowanego makaronu i to wystarczyło na około 5 porcji. Odpowiada to około 4 gniazdom tagliatelle, jeśli są sprzedawane pojedynczo.

 

 

Jak gotować makaron Tagliatelle

Pokochasz, jakie to proste! Świeże, al dente tagliatelle w zaledwie 10 minut.

  1. Zagotuj wodę:Dodaj wodę do dużego garnka, a następnie zagotuj na średnim ogniu.
  2. Ugotujmakaron: Dodaj suchy makaron do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mój makaron trwał około 5-6 minut. Ponieważ chcemy, aby miał idealną konsystencję al dente, uważaj, aby nie rozgotować makaronu
  3. Podawaj z domowym sosem:Przygotuj swój ulubiony sos do makaronu, aby cieszyć się makaronem, a następnie podawaj! Uwielbiam ten makaron z sosem grzybowym, sosem bolońskim lub sosem alfredo.

Najczęściej zadawane pytania 

Jaka jest główna różnica między tagliatelle a spaghetti?

Tagliatelle jest dla świeżego makaronu jajecznego tym, czym spaghetti dla suszenia. Jest to wielki faworyt w północnych Włoszech i chociaż w Wielkiej Brytanii jemy sos boloński z “spag”, Włosi tradycyjnie jedzą go z uroczą świeżą tagliatelle, dzięki czemu danie jest nieco bardziej eleganckie niż jesteśmy przyzwyczajeni.

Czy tagliatelle to makaron jajeczny?

[tul-lee-ah-tel-lee] Tagliatelle to cienkie paski ciasta jajecznego o szerokości około 5 mm. Szorstka i porowata powierzchnia czyni je szczególnie wszechstronnymi; Idealny do mięsa ragu’ oraz z owocami morza i sosami warzywnymi.

Czy makaron tagliatelle jest zdrowy?

To część dobrej diety

Jest dobrym źródłem energii i może również dać ci błonnik, jeśli jest wykonany z pełnego ziarna. To może pomóc w problemach żołądkowych i może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Spróbuj tagliatelle z dzikimi grzybami i olejem truflowym

Czy tagliatelle jest dobre dla utraty wagi?

Tak, makaron pełnoziarnisty jest dobry do utraty wagi, ponieważ ma więcej błonnika i składników odżywczych niż inne rodzaje makaronu. Błonnik jest ważnym składnikiem odżywczym, który utrzymuje żołądek na dłużej i sprawia, że chcesz jeść mniej, promując w ten sposób utratę wagi.

Czy gotujesz tagliatelle?

Gotowanie tagliatelle to prosty i szybki proces. Aby uzyskać idealny kęs al dente, zalecamy gotowanie świeżego tagliatelle w obficie osolonej wodzie przez około 3-4 minuty, pamiętając o spróbowaniu kawałka przed wyjęciem z wody

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button