Szczupak

Szczupak

Szczupak

Dlaczego szczupak nie jest bardziej popularny?

 

W niektórych krajach na świecie, w Wielkiej Brytanii, szczupak nie jest uważany za rybę wartą gotowania i jedzenia. Chociaż wieki temu szczupak był powszechnie spożywany w Wielkiej Brytanii, wydaje się, że w dzisiejszych czasach istnieje przekonanie, że ryba albo ma zbyt wiele kości, aby ją oczyścić i zjeść, albo że jest w jakiś sposób niejadalna. Szkoda. Szczupak może być bardzo przyjemną rybą do jedzenia, pod warunkiem, że jest ugotowany w odpowiedni sposób. Ta strona przedstawia tylko jeden z wielu sposobów gotowania małego szczupaka.

Przygotowanie do pieczenia szczupaka

W tym przypadku zamierzam upiec szczupaka w piekarniku, na łóżku z cytryną i cebulą. Posmaruję go również sosem na bazie francuskiego sosu meuniere, składającym się z normalnego masła, pietruszki i soku z cytryny, z odrobiną czosnku dodanym dla dodatkowego smaku.

Szczupak
Przygotowanie do pieczenia szczupaka

Przede wszystkim szczupak należy oczyścić, wykonując wkładkę z płetwy odbytu, aż do głowy, oraz usuwając i odrzucając wnętrzności szczupaka. Następnie rybę należy dokładnie spłukać pod zimną bieżącą wodą i wykonać cztery ukośne nacięcia przez skórę na tym, co będzie jej najwyższą stroną blachy do pieczenia, aby umożliwić przenikanie sosu.

Dużą, obraną białą cebulę i cytrynę należy następnie pokroić i ułożyć naprzemiennie, jak pokazano na dużej blasze do pieczenia, aby utworzyć łóżko dla szczupaka. Szczupak można następnie ostrożnie położyć na wierzchu.

Na tym etapie piekarnik należy rozgrzać do 375F / 190C / Gas mark 5, podczas gdy przygotowujesz składniki do sosu i gotujesz go.

Przygotowanie sosu do szczupaka

Szczupak

Sos, który zostanie wylany na szczupaka przed włożeniem go do piekarnika, jest bardzo prostą kreacją. Po pierwsze, dwie uncje masła należy stopić i lekko zrumienić w rondlu. Następnie należy dodać sok z połowy cytryny, jedną łyżkę świeżo posiekanej pietruszki i jeden starty ząbek czosnku i podgrzać. Sos należy następnie równomiernie wylać na szczupaka.

Następnie należy użyć dużego arkusza folii aluminiowej do przykrycia blachy do pieczenia, a tacę włożyć do piekarnika na około dwadzieścia pięć do trzydziestu minut dla szczupaka tej wielkości. Aby stwierdzić, czy szczupak jest gotowy, folię należy bardzo ostrożnie odkleić (mając świadomość uciekającej pary) i włożyć szpikulec w najgrubszą część ciała. Jeśli napotkany zostanie bardzo mały opór, ryba jest gotowana.

Najczęściej zadawane pytania 

Czy szczupak jest dobrą rybą do jedzenia?

Szczupak – powszechnie nazywany szczupakiem północnym – jest popularną rybą łowną. Ma świetnie smakujące mięso, które można gotować na wiele różnych sposobów. Innym powodem posiadania szczupaka jest jego różne korzyści odżywcze. Jako jedna z najzdrowszych ryb zimnowodnych, stanowi doskonały wybór dla tych, którzy lubią przestrzegać zdrowej diety.

Jak smakuje szczupak?

Po prawidłowym przygotowaniu i ugotowaniu wyraźny, odważny smak szczupaka północnego rywalizuje z bardziej popularnymi rybami stołowymi, takimi jak pstrąg lub walleye. I są też pohukiwaniem, aby złapać!

Jak przygotować szczupaka do jedzenia?

Kroki, które możesz wykonać, można znaleźć poniżej:

  1. Wytnij cal za głowę.
  2. Obróć nóż poziomo i zacznij przesuwać nóż po grzbiecie szczupaka powyżej kości.
  3. Po uderzeniu w pierwszą płetwę ogonową pociągnij nóż do góry i wyjdź na wierzch ryby, aby dać sobie pierwszy filet bez kości.

Co można zrobić ze szczupakiem?

Szczupak można brać na żywą przynętę (głównie duże minnows) i wszelkiego rodzaju sztuczne przynęty, zarówno przez trolling, jak i rzucanie. Duże korki do nurkowania lub topwater, łyżki – czerwony i biały Dardevle to klasyk – i wszystkie błystki produkują. Ze względu na ostre zęby szczupaka, wielu wędkarzy zaleca stosowanie przyponów drucianych.

Dlaczego ludzie nie jedzą szczupaków?

Wiele osób nie je szczupaków, nie ze względu na jego smak, ale z powodu trudności w ich czyszczeniu. Śluz, smród i kości zniechęcają większość rybaków. Jednak dla tych, którzy poświęcają czas, aby nauczyć się je czyścić, robią pyszne jedzenie. Wiele osób porównuje je do walleye w smaku.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button