
Surówka z Marchewki
Wypróbuj ten klasyczny przepis na sałatkę marchewkową z zaledwie czterech składników. Jest to jeden z najłatwiejszych przepisów na sałatki do przygotowania i jest świetny na spotkania na świeżym powietrzu!
Tarta sałatka z marchwi musi być jednym z najłatwiejszych dań na świecie do przygotowania, a także być całkiem przyjazna dla dzieci i dobra dla Ciebie!
Najlepsze marchewki do sałatki z marchwi

Sztuką jest zacząć od najlepszych marchewek, jakie możesz znaleźć. Tutaj kupowanie produktów ekologicznych lub na rynku rolników naprawdę robi różnicę w smaku.
Marchew jako warzywa korzeniowe jest nie tylko smaczniejsza, gdy jest uprawiana w glebie bogatej w kompost, ale jest również bardziej bogata w składniki odżywcze.
Elastyczna receptura
Proporcje tego przepisu są elastyczne, w zależności od tego, co masz pod ręką. Wiele tradycyjnych przepisów na sałatkę z marchwi wymaga również zmiażdżonego ananasa, ale myślę, że z jabłkami, rodzynkami i marchewką jest wystarczająco słodki.
Nawiasem mówiąc, często można znaleźć marchewki w różnych kolorach na rynku – głęboka czerwień, fiolet, jasny pomarańczowy i odważny żółty. Różnice smakowe są subtelne (wszystkie są pyszne!). Główną różnicą jest ich mieszanka składników odżywczych. Na przykład, podczas gdy pomarańczowa marchew ma dużo beta-karotenu, czerwona marchew ma likopen – składnik odżywczy w pomidorach
Sałatka z wyprzedzeniem

Ta sałatka – kuzyn coleslaw – może być podawana od razu, ale także dobrze trzyma się w lodówce przez godzinę lub dwie, jeśli chcesz przygotować i skreślić danie obiadowe z listy.
Jeśli chcesz zrobić to dalej, zetrzyj marchewki i przygotuj jabłka, a następnie wrzuć je z odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego, aby zapobiec brązowieniu. Poczekaj z połączeniem z majonezem, aż zbliży się do podania.
Nie lubisz Mayo? Spróbuj tego!
Kilku czytelników wypróbowało wersje tego przepisu bez majonezu na przestrzeni lat i podzieliło się z nami swoim sukcesem w komentarzach. Oto kilka ich pomysłów:
- Jogurt grecki z odrobiną miodu
- Sok z cytryny i miód
- Plusk świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- Sos sałatkowy, jak tysiąc wysp lub mak
- Vinaigrette z octem z czerwonego wina i oliwą z oliwek
Metoda
Połącz marchewki, rodzynki, jabłko i majonez:
Delikatnie połącz wszystkie składniki w średniej misce
Schłodzić, a następnie podać:
Przykryj i wstaw do lodówki, aż będzie gotowy do podania.
Składniki
- 3 do 4 szklanek świeżo startej marchwi (od 4 do 6 średniej wielkości marchwi)
- 1/2 do 1 szklanki rodzynek (zwykłych, złotych lub mieszanych)
- 1 duże jabłko (obrane lub nie, twoje preferencje) wydrążone i posiekane
- 1/4 do 1/3 szklanki majonezu
Najczęściej zadawane pytania
Z czego zrobiona jest sałatka z marchwi?
Klasyczna sałatka z marchwi składa się z rozdrobnionej marchwi ubranej w prosty winegret z oliwy z oliwek, soku z cytryny lub octu, soli, pieprzu, pietruszki, posiekanej szalotki, kminku i opcjonalnie musztardy i syropu klonowego
Dlaczego sałatka z surowej marchwi jest dla Ciebie dobra?
Jakie są korzyści zdrowotne surowej sałatki z marchwi? Marchew zawiera wiele związków biologicznie czynnych lub fitochemikaliów, które wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Typowe fitochemikalia występujące w marchwi obejmują karotenoidy (takie jak beta-karoten), witaminę C i związki fenolowe.
Jak zrobić rozdrobnioną marchewkę?
Dobrze umyj marchewki i użyj obieraczki do warzyw, aby oderwać skórki. Umieść tarkę do pudełek na desce do krojenia. Ruchem w dół zeskrob spiczasty koniec marchwi wzdłuż dużych otworów tarki do pudełek. Uważaj, aby trzymać ręce i palce z dala od drogi!
Ile węglowodanów jest w sałatce z marchwi?
Marchew surowa, surowa zawiera 364 kalorie na 175 g porcji. Ta porcja zawiera 27 g tłuszczu, 2,2 g białka i 30 g węglowodanów.
Czy marchewka jest zdrowsza gotowana czy surowa?
Twoje ciało ma łatwiejszy czas wchłaniania karotenoidów w marchwi, jeśli jesz je gotowane, a nie surowe. Gotowanie rozkłada ściany komórkowe warzyw, dzięki czemu jego składniki odżywcze są bardziej dostępne. Oczywiście sposób ich gotowania ma znaczenie – gotowanie warzyw może wypłukiwać składniki odżywcze, więc lepiej jest gotować na parze, smażyć lub piec.