
Sałatka na grilla
W tej sałatce delikatne hasolki są rzucane chrupiącymi paskami marchwi, czerwonej papryki i pasternaku. Kiedy osobowość telewizyjna Rachael Ray (która pochodzi z północnej części stanu Nowy Jork) odwiedziła farmę Beekman, Lee Woolver zrobił wersję tej sałatki z bekonem, ale jest równie pyszna bez.
Wskazówki

- W dużym garnku z wrzącą osoloną wodą gotuj fasolę, aż będzie miękka, około 2 minut.Odcedzić, spłukać i osuszyć.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek.Dodaj czosnek i gotuj na umiarkowanym ogniu, aż będzie pachnący, około 30 sekund.Dodaj ocet, wodę, musztardę, miód i nasiona selera. Dodaj marchewkę, pasternak, czerwoną paprykę i cebulę i wrzuć, aż się rozgrzeje, około 1 minuty. Przełóż do dużej miski. Dodaj fasolę i dobrze wrzuć. Dodaj kilka kresek sosu Worcestershire i ostrego sosu i dopraw solą i pieprzem. Udekoruj slaw posiekanym jajkiem i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Składniki
- 1 1/4 funta fasoli (cienka zielona fasola)
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/4 szklanki plus 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 1/2 łyżki wody
- 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 1/2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki nasion selera
- 1 średnia marchewka, pokrojona w drobną julienne
- 1 średni pasternak, pokrojony w drobną julienne
- 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną julienne
- 1/2 małej czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
- Sos Worcestershire
- Ostry sos
- Sól i świeżo zmielony czarny
- 1 jajko na twardo, posiekane, do dekoracji (opcjonalnie)
Najczęściej zadawane pytania
Jakie są 5 podstawowych rodzajów sałatek?
Podstawowymi częściami sałatki są baza, ciało, dekoracja i dressing. Pięć podstawowych rodzajów sałatek to zielone sałatki (rzucane lub komponowane), związane, warzywne, owocowe i kombinowane.
Jakie są 3 rodzaje sałatek?
Sałatki z przystawkami — do dania głównego jako przystawka; przykłady obejmują sałatkę ziemniaczaną i coleslaw. Sałatki z dań głównych – zwykle zawierające porcję jednego lub więcej wysokobiałkowych pokarmów, takich jak mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe lub ser. Sałatki deserowe — słodkie sałatki zawierające owoce, żelatynę, słodziki lub bitą śmietanę.
Jakie są typowe składniki sałatek?
Typowa sałatka zaczyna się od surowych warzyw, takich jak sałata, szpinak, jarmuż, mieszanka zieleni lub rukola. Możesz jednak dodać również kilka innych surowych warzyw. Niektóre popularne surowe dodatki warzywne obejmują posiekaną marchew, cebulę, ogórki, seler, grzyby i brokuły.
Jakie są najpopularniejsze sałatki?
Jakie są najpopularniejsze sałatki?
- Sałatka z makaronu. Jest to sałatka z makaronem, która ma sens, biorąc pod uwagę nazwę. …
- Sałatka owocowa. Jak sama nazwa wskazuje, sałatka owocowa jest ciężka na owocach zamiast warzyw. …
- Sałatka grecka. …
- Sałatka Cezara. …
- Coleslaw.