Ramen przepis

Ramen przepis

Ramen przepis

Szybki i łatwy domowy ramen. Ten bulion jest prosty do wykonania, a jednocześnie odważny i aromatyczny. Jest idealny do polewania makaronem ramen i ładowania ulubionych dodatków! To łatwa kolacja, którą wszyscy pokochają!

Japońskie jedzenie to jedna z moich ulubionych kuchni. Uwielbiam próbować odtworzyć wszystkie pyszne smaki w domu! Zdecydowanie powinieneś spróbować tego kurczaka hibachi, katsu z kurczaka i smażonego tuńczyka ahi!

Szybki i łatwy ramen w stylu japońskim

Ramen przepis
Szybki i łatwy ramen w stylu japońskim

Ramen to jeden z moich ulubionych pokarmów komfortowych, zwłaszcza gdy temperatury spadają! Ważne jest, aby pamiętać, że NIE jest to ramen, który jestem pewien, że wszyscy mieliśmy w pewnym momencie życia, może w czasach studenckich? Dni przed wypłatą, kiedy zdajesz sobie sprawę, że masz tylko kilka dolarów na swoje nazwisko. Jestem pewien, że wszyscy mieliśmy podobne doświadczenia.

Ten przepis inspirowany jest tradycyjnym japońskim ramenem. Uwielbiam go, ponieważ ma bogaty, pikantny bulion i oczywiście – wszystkie pyszne dodatki! Do mojego podejścia do tego przepisu dodałem smażone grzyby, bokchoy, pokrojoną zieloną cebulę, grillowanego kurczaka i oczywiście jajka na miękko! Najlepsze w robieniu domowego ramenu jest to, że możesz dostosować bulion i dodatki dokładnie tak, jak chcesz! Będziesz musiał spróbować tych szaszłyków yakitori, a także na kolację inspirowaną pyszną kuchnią japońską.

Potrzebne składniki

Oto wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić smaczny, pikantny bulion, a także kilka pomysłów na polewę! Wspaniałą rzeczą w robieniu domowego ramenu jest to, że możesz dostosować bulion oraz mieszać i dopasowywać dodatki do własnych upodobań. Sprawdź poniższą kartę przepisów, aby uzyskać dokładne pomiary.

  • Olej sezamowy: Używany do gotowania warzyw. Uwielbiam używać oleju sezamowego do gotowania, ponieważ dodaje najlepszego orzechowego smaku.
  • Mielony czosnek: Sprawia, że bulion jest przyjemny i pikantny!
  • Ginger Paste: Klasyczny składnik kuchni azjatyckiej. Dodaje to suwaka do smaku bulionu.
  • Grzyby w plasterkach: Świetnie sprawdzają się tu zwykłe brązowe grzyby! Możesz również użyć grzybów shiitake.
  • Rosół z kurczaka: Rosół z kurczaka jest zazwyczaj tym, co mam pod ręką i świetnie nadaje się do pikantnej bazy zupy. Jeśli chcesz, aby twój ramen miał więcej klasycznego smaku Tonkotsu, zamiast tego użyj bulionu wieprzowego. Możesz również użyć bulionu warzywnego jako alternatywy wegetariańskiej / wegańskiej.
  • Woda: Dostosowuje konsystencję zupy ramen.
  • Sos sojowy: Dodaj odrobinę pikantnego smaku!
  • Baby Bokchoy: Uwielbiam dodawać zielenie do ramenu. Można je posiekać lub pozostawić w całości. Możesz również użyć szpinaku!
  • Instant Ramen Noodles: Chcesz tylko niegotowanego makaronu. Wyrzuć te paczki przypraw! Możesz również użyć świeżego makaronu ramen, jeśli możesz je znaleźć.
  • Sól i: Dodaj do smaku.

Opcjonalne dodatki

  • Grillowany kurczak: Dodałem krojonego grillowanego kurczaka, ale można również użyć wieprzowiny lub chashu. Aby uzyskać białko wegetariańskie, spróbuj dodać tofu!
  • Jajko na miękko: Obowiązkowy dodatek do ramenu.
  • Pokrojona zielona cebula: Dodaj dodatkowego smaku bulionowi.
  • Nasiona sezamu: Do dekoracji i orzechowego smaku.

Jak zrobić domowy ramen

Ramen przepis
Jak zrobić domowy ramen

To takie proste! Dodatkowo, ten domowy ramen łączy się w mniej niż 30 minut, co czyni go doskonałym rozwiązaniem na kolację w pracowite wieczory tygodnia. Rodzina będzie zachwycona!

  1. Podsmaż warzywa: Dodaj olej sezamowy do dużego garnka i podgrzej na średnim ogniu.Dodaj czosnek i imbir i smaż przez 30 sekund, aż będzie pachnące. Dodaj pokrojone grzyby i gotuj przez 3-5 minut lub do zmięknięcia.
  2. Dodaj płyny:Wlej bulion z kurczaka, wodę i sos sojowy.
  3. Gotuj na wolnym ogniu:Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.
  4. Gotuj Bokchoy: Dodaj bokchoy,a następnie gotuj na wolnym ogniu przez dodatkowe 2 minuty, aby zmiękczyć liście.
  5. Dodaj makaron:Zdejmij garnek z ognia. Następnie umieść makaron ramen w gorącym garnku z bulionem. Pozwól makaronowi usiąść TYLKO przez kilka minut, aż się rozluźnią i zmiękną. Makaron szybko zmięknie, więc należy to zrobić tuż przed podaniem.
  6. Przenieś do misek do serwowania:Podziel ramen, warzywa i bulion równomiernie na miski.
  7. Dodaj dodatki:Ramen posmaruj pokrojonym grillowanym kurczakiem i jajkami na miękko. Następnie udekoruj dodatkami do wyboru i ciesz się!

Składniki

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki czosnku, mielonego
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej
  • 1 1/2 szklanki pieczarek w plastrach
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu do wyboru
  • 4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 5-6 liści baby bokchoy, posiekanych lub pozostawionych w całości
  • 4 paczki makaronu ramen wyrzucają te pakiety przypraw !!
  • sól i do smaku

Odżywianie

Liczba porcji: 4

Kalorie126kcal (6%)Węglowodany 9 g (3%)Białko8 g (16%)Tłuszcze6 g (9%)Tłuszcze nasycone 1g (5%)Cholesterol7 mg (2%)Sód2328 mg (97%)Potas283 mg (8%)Błonnik 1 g (4%)Cukier 4 g (4%)Witamina C0,5 mg (1%)Wapń18 mg (2%)Żelazo 0,8mg (4%)

Najczęściej zadawane pytania 

Jakie są podstawowe składniki ramenu?

Makaron ramen składa się z czterech podstawowych składników: mąki pszennej, soli, wody i kansui (かん水, słona woda). Kansui jest rodzajem alkalicznej wody mineralnej, zawierającej węglan sodu i zwykle węglan potasu, a czasami niewielką ilość kwasu fosforowego.

Jakie są 5 składników ramen?

Podczas robienia ramenu można go podzielić na pięć składników: tara (bogaty sos, który aromatyzuje zupę), bulion, makaron, dodatki i olej / tłuszcz

Czy ramen jest koreański czy japoński?

Ramen (/ˈrɑːmən/) (拉麺, ラーメン lub らーめん, , rāmen, IPA: [ɾaꜜːmeɴ]) to japońskie danie z makaronem. Składa się z chińskiego makaronu pszennego (lub 中華麺, chūkamen) podawanego w bulionie; Typowe smaki to sos sojowy i miso, z typowymi dodatkami, w tym krojoną wieprzowiną (chāshū), nori (suszone wodorosty), menma (pędy bambusa) i szalotki.

Czy ramen jest niezdrowy?

Chociaż makaron ramen instant dostarcza żelaza, witamin z grupy B i manganu, brakuje im błonnika, białka i innych ważnych witamin i minerałów. Ponadto ich MSG, TBHQ i wysoka zawartość sodu mogą negatywnie wpływać na zdrowie, na przykład zwiększając ryzyko chorób serca, raka żołądka i zespołu metabolicznego.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button