
Pulpety w sosie koperkowym
Istnieje wiele wersji szwedzkich klopsików i tak właśnie lubimy nasze. Są soczyste, delikatne i aromatyczne w kremowym i bogatym sosie. Lubimy je na puree ziemniaczanym lub maślanym makaronie i podawane z sosem borówkowym lub żurawinowym.
Składniki
Klopsiki:
- spray do gotowania
- 1 szklanka świeżego bułki tartej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 funt chudej mielonej wołowiny
- 1/2 funta chudej mielonej wieprzowiny
- 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki
- 1/4 szklanki drobno posiekanego selera
- 1 duże jajko, lekko ubite
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka białego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sos:
- 3 łyżki niesolonego masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 szklanka kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
- 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
- sól i zmielony czarny do smaku
Wskazówki
- Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową i umieść na niej ruszt do pieczenia. Spryskaj ruszt do pieczenia sprayem do gotowania.
- Połącz bułkę tartą i mleko w dużej misce.Pozostaw bułkę tartą do wchłonięcia mleka przez około 10 minut.Wymieszaj mieloną wołowinę, mieloną wieprzowinę, cebulę, pietruszkę, seler, jajko, czosnek, cukier, sól i, aż się połączą; Mieszanka będzie dość mokra. Uformuj 36 klopsików z 1 łyżką ciasteczek. Umieść klopsiki na przygotowanej półce do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, aż termometr o natychmiastowym odczycie włożony w środek klopsika odczyta 160 stopni F (71 stopni C), około 18 minut.
- Podczas pieczenia klopsików rozpuść masło na sos w dużym rondlu na średnim ogniu.Ubij mąkę i gotuj, ciągle mieszając, przez 2 minuty.Stopniowo ubijaj bulion wołowy i sos Worcestershire, aż będzie gładki. Gotuj, często mieszając, aż lekko zgęstnieje, około 12 minut.
- Wyjmij klopsiki z piekarnika i dodaj do mieszanki sosów.Dusić przez 3 minuty.Dodaj śmietanę, koperek i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i natychmiast podawaj.
Fakty żywieniowe (na porcję)
417 | Kalorii |
28g | Tłuszcz |
14g | Węglowodanów |
26g | Białko |
Najczęściej zadawane pytania
Z czego zrobiony jest sos koperkowy?
Co to jest sos koperkowy? Sos koperkowy to kremowy sos, zwykle wytwarzany z majonezu, kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub kombinacji tych składników. Sok z cytryny i świeży koperek są tutaj gwiazdami smaku, dzięki czemu ten sos smakuje pikantnie i orzeźwiająco, a nie ciężko.
Z czego zrobiony jest szwedzki sos klopsikowy?
Bulion wołowy
Co zawiera szwedzki sos klopsik? Wywar wołowy nadaje sosowi pikantny, mięsisty smak. Ciężka śmietana zapewnia, że sos będzie bogaty, gładki i kremowy. Odrobina mąki uniwersalnej zagęści sos do idealnej konsystencji.
Czy można umieścić surowe klopsiki w sosie?
Chociaż klopsiki nie są najpierw zrumienione, nadal gotują się w sosie i można je bezpiecznie dodawać do sosu na surowo, o ile sos jest utrzymywany na wolnym ogniu, dopóki klopsiki nie zostaną ugotowane. Gotowanie klopsików w ten sposób oznacza, że pozostają one dość delikatne nawet po ugotowaniu.
Czy klopsiki powinny być smażone przed włożeniem sosu?
Czy wkładasz surowe klopsiki do sosu do gotowania? Chociaż możesz, polecam najpierw zrumienić klopsiki na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Tworzy to przyjemną teksturę na zewnątrz klopsika, jednocześnie pozwalając środkowi pozostać delikatnym i soczystym, gdy kończy gotowanie w sosie pomidorowym.