
Potrawka z kurczaka
Sos w tym daniu to czyste niebo – będziesz chciał wylać go na wszystko. Może rywalizować z tym w naszym toskańskim maślanym gnocchi, który jest jednym z naszych najpopularniejszych sosów w historii. To danie z udka z kurczaka to łatwa kolacja w tygodniu, która naprawdę będzie główną atrakcją tygodnia. Z sosem śmietanowo-białym winnym, który jest wytwarzany na tej samej patelni co kurczak i warzywa, jest prosty i pobłażliwy w tym samym czasie
Wskazówki
- Krok 1Na dużej patelni z wysokimi bokami na średnim ogniu rozgrzej olej. Dopraw kurczaka po obu stronach solą i pieprzem, a następnie dodaj na patelnię i gotuj, aż będzie złoty, 5 minut na stronę. Wyjąć z patelni i odłożyć na talerz.
- Krok 2Na tej samej patelni dodaj masło i rozpuść, a następnie dodaj cebulę, marchewkę, seler i grzyby i gotuj do miękkości, 5 minut. Dodaj mąkę i gotuj 1 minutę. Wlej wino i zeskrob wszystkie kawałki na dnie patelni i zmniejsz wino o połowę, 7 minut.
- Krok 3Dodaj bulion i śmietanę i dopraw natką pietruszki, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje, a sos zgęstnieje, 15 minut.
Składniki
- 2 łyżki.
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 funty.
- Udka kurczaka ze skórą i kością
- Sól koszerna
- Świeżo zmielony czarny
- 2 łyżki.
- masło
- 1
- duża cebula, posiekana
- 1
- duża marchewka, obrana i posiekana
- 1
- łodyga selera, posiekana
- 8 uncji
- pieczarki w plastrach
- 2 łyżki.
- mąka uniwersalna
- 1/2 c.
- białe wino
- 2 c.
- Rosół z kurczaka o niskiej zawartości sodu
- 1 c.
- śmietana kremówka
- 2 łyżki.
- świeżo posiekana natka pietruszki
- 2 łyżeczki.
- świeże liście tymianku
Najczęściej zadawane pytania
Z czego zrobiony jest sos fricassee?
Z czego zrobiony jest sos fricassee? Większość przepisów na fricassee z kurczaka zawiera sos, który jest kremowy i aromatyczny. Często składa się z bulionu z kurczaka, masła, ciężkiej śmietany, czosnku i soku z cytryny. Można dodać świeże zioła, takie jak koperek, pietruszka, rozmaryn lub tymianek.
Dlaczego nazywa się fricassee?
Uważa się, że etymologia słowa “fricassee” to “smażyć” i “w kawałkach”. Większość technik w amerykańskich tekstach kulinarnych obejmuje krojenie mięsa na kawałki, smażenie w tłuszczu, a następnie wykańczanie w płynie.
Jaka jest różnica między gulaszem z kurczaka a frykasą z kurczaka?
Główną różnicą między gulaszem z kurczaka a frytką jest to, że w gulaszu kurczak i inne składniki są gotowane razem w płynie. We fricassee kurczak jest najpierw smażony na patelni, a następnie dodawany do sosu. To różnica w technice gotowania, chociaż czasami smaki mogą być podobne.
Czy fricassee jest francuski czy włoski?
Chicken Fricassée to tradycyjny francuski gulasz z kurczaka z brązowych kawałków kurczaka duszonych w kremowym sosie grzybowym.
Z czego składa się Chicken Francese?
Chicken francese jest pochodną tradycyjnego włoskiego dania, które pierwotnie zostało wykonane z cielęciny. Jest to włosko-amerykański twór popularny w regionie Nowego Jorku. Składa się z poobijanych kotletów z kurczaka w sosie cytrynowo-maślanym i białym winnym.