Pizzeria Margarita

Pizzeria Margarita

Pizzeria Margarita

Pizza zawsze sprawia, że zły dzień jest lepszy, a nie ma nic przyjemniejszego niż idealny kawałek pizzy margherita. Teraz możesz zrobić ten przepis w domu w dowolnym momencie, gdy uderzy pragnienie!

Pizza margherita, jak nazywają ją Włosi, to prosta pizza pochodząca z Neapolu. Dobrze zrobiona pizza margherita zawiera szampańską skórkę, zmiażdżony sos pomidorowy San Marzano, świeżą mozzarellę i bazylię, mżawkę oliwy z oliwek i odrobinę soli. To wszystko.

Oczywiście, możesz dodać trochę pomidora, jeśli chcesz, ale tylko wtedy, gdy pomidor jest naprawdę dojrzały, czerwony i godny. Autentyczna neapolitańska pizza margherita nie wymaga świeżego pomidora. Spróbuj zrobić tę pizzę zgodnie z napisem, a nie przegapisz pomidora na wierzchu. Czasami mniej znaczy więcej.

Pizza Margherita Składniki

Ciasto na pizzę

Jak zwykle użyłem mojego ciasta na pizzę pełnoziarnistą. Zrobiony z białej mąki pełnoziarnistej nawet nie smakuje jak pełnoziarnisty!

Spieszysz się? Ta pizza będzie również działać z jednym funtem ciasta kupionego w sklepie.

 

Pomidory San Marzano

Pomidory San Marzano to specjalna odmiana pomidora śliwkowego pochodząca z regionu San Marzano w pobliżu Neapolu we Włoszech. Pomidory San Marzano są delikatne i bogate w smak. Nawet sos pomidorowy w puszce jest grubszy niż większość innych całych pomidorów w puszkach. Są wyjątkowe.

Pomidory San Marzano są tradycyjnym wyborem do pizzy margherita i dają idealny sos. Po prostu wlej całą puszkę do miski i zmiażdż pomidory ręcznie przed użyciem.

Świeże kulki mozzarelli

Poszukaj kulek mozzarelli zapakowanych w wodę, a nie zamkniętych próżniowo. Mozzarella wypełniona wodą ma doskonały smak i konsystencję; Mozzarella zamknięta próżniowo może smakować gumowo.

Kulki mozzarelli Ovoline są moimi ulubionymi do pizzy margherita, ponieważ mają idealny rozmiar (około 1 cala średnicy). Sprawdzą się również większe lub mniejsze kulki mozzarelli. Po prostu rozerwij je na mniejsze kawałki w razie potrzeby.

Whole Foods oferuje zapakowaną w wodę mozzarellę ovoline, a jeden pojemnik to idealna ilość na dwie pizze (12 uncji suchej masy). Dobrze sprawdzają się również kulki mozzarelli Bocconcini.

Świeża bazylia

Świeża bazylia jest absolutnie niezbędna. Gdy pizza wyjdzie z piekarnika, posyp każdą pizzę garścią drobno pokrojonej bazylii. Lubię też dodawać kilka małych liści bazylii dla akcentów. Śliczny!

Oliwa z oliwek i sól

Pizza Margherita nie jest kompletna bez lekkiej mżawki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Uważaj podczas nalewania, aby przypadkowo nie przesadzić.

Na koniec dodaj odrobinę łuszczącej się soli morskiej lub soli koszernej. Nasz sos nie zawiera dodatku soli, więc lekka odrobina soli pomaga wydobyć najlepsze smaki z tej pizzy.

Najczęściej zadawane pytania 

Jakie składniki znajdują się na pizzy Margherita?

Pizza Margherita (wymawiane mahr-geh-ree-tah) to w zasadzie pizza neapolitańska, zazwyczaj przygotowywana z pomidorów, sera mozzarella, czosnku, świeżej bazylii i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Myślę o tym jako o wyrafinowanej wersji podstawowej pizzy serowej, a także wspaniałej sałatce Caprese, ale ze skórką.

Jaka jest różnica między pizzą a pizzą Margherita?

Margherita Pizza Vs.

Chociaż pizza Margherita jest technicznie pizzą serową, “zwykła pizza serowa” jest bardziej podstawowym posiłkiem z sosem pomidorowym zwieńczonym serem. Zazwyczaj pizza serowa będzie również używać mozzarelli, ale inne sery, takie jak parmezan, mogą być również mieszane w dodatkach.

Jakie są trzy składniki pizzy Margherita?

Pizza Margherita znana jest ze składników reprezentujących kolory włoskiej flagi. Składniki te obejmują sos z czerwonych pomidorów, białą mozzarellę i świeżą zieloną bazylię. Kiedy wszystkie te pyszne smaki zostaną połączone na ręcznie ugniatanej bazie pizzy, powstaje powszechnie uwielbiana pizza.

Co jest specjalnego w pizzy Margherita?

Pizza Margherita (bardziej znana w języku angielskim jako pizza Margherita) to typowa pizza neapolitańska, wykonana z pomidorów San Marzano, sera mozzarella, świeżej bazylii, soli i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Czy pizza Margherita to tylko ser?

Ciasto na pizzę Margherita jest wykonane z mąki, soli i drożdży i zwieńczone świeżą bazylią, pomidorami, oliwą z oliwek, solą morską, czosnkiem i mozzarellą. Pomidory są krojone i nakładane na ciasto, następnie czosnek i bazylia, a następnie rundy pokrojonej mozzarelli.

Czy pizza Margherita ma pomidory?

Określana również jako “Pizza Margherita”, jest to neapolitańska odmiana pizzy. Tradycyjnie ta pizza jest przygotowywana z pomidorów San Marzano, sera mozzarella, świeżej bazylii, soli i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button