Piersi

Piersi

Piersi

Łatwe i pyszne jedzenie w najlepszym wydaniu. Lekko posypane mąką piersi z kurczaka bez kości są smażone na maśle i oleju, aż będą złote i chrupiące, zanim zostaną dodane do przepysznego sosu śmietanowego czosnkowego. Wypełniony karmelizowanym smakiem, pokochasz, jakie to proste!

pierś z kurczaka

Piersi
pierś z kurczaka

Chrupiący, złoty kurczak na zewnątrz → delikatny i soczysty w środku → lekko gotowany w kremowym sosie o tak dużym smaku. Połączenie Twoich marzeń! Piersi z kurczaka mają złą reputację jako zbyt suche, kredowe lub trudne do przełknięcia. Jednak ten przepis daje idealnie soczyste piersi lekko posypane mąką i smażone na patelni.

 

Jak gotować pierś z kurczaka

Piersi
Jak gotować pierś z kurczaka
  • Zaczniesz od cienkich piersi z kurczaka. Aby uzyskać szybszy czas przygotowania, pokrój piersi z kurczaka na pół poziomo, aby zrobić cztery filety (tak jak zrobiłeś to w przypadku naszej Marsali z kurczaka). Szybsze i łatwiejsze niż tłuczenie ich cienkim młotkiem mięsnym i daje takie same wyniki. Cieńsze kawałki kurczaka gotują się szybciej i równomiernie.
  • Używamy kombinacji oleju i masła do smażenia kurczaka, aby uzyskać najlepsze złociste rezultaty i pyszny smak.
  • Ugotuj sos na tej samej patelni co kurczak. Nie pozbywaj się kawałków kurczaka z patelni, ponieważ dodają mnóstwo smaku do sosu!

 

 

gotowanie z czosnkiem

Piersi
Jak gotować pierś z kurczaka

Jeśli już przeczytałeś przepis, być może myślisz o jednej z dwóch rzeczy:

Cała główka czosnku?

  1. Ta kobieta jest szalona.ZA DUŻO CZOSNKU. FUJ!
    B. O mój Boże, w końcu idealna ilość czosnku.

Piękno tego przepisu na pierś z kurczaka polega na tym, że czosnek wcale nie jest przytłaczający! Sekretem posiadania TAK dużej ilości czosnku bez nadmiernego ostrego jest karmelizowanie goździków (niektóre rozgniecione, a niektóre w całości) w bulionie z kurczaka (lub bulionie) przez 5-6 minut na średnim ogniu. Dzięki temu czosnek pięknie zmiękcza z nutą słodyczy

smak czosnkowy

TY możesz zrobić to tak czosnkowo, jak chcesz! Jak? Aby uzyskać silniejszy smak czosnku, rozbij wszystkie goździki ciężkim nożem. Umieść ostrze płasko na goździku (ostra strona odwrócona od siebie) i dociśnij ostrze do goździka piętą dłoni. Wyjaśnione szczegółowo tutaj.

Ząbki czosnku są lekko zrumienione w odrobinie oleju wraz ze zmiękczoną cebulą w maślanych sokach z patelni, a następnie delikatnie gotowane na wolnym ogniu w bulionie z kurczaka. Na tej patelni dzieje się tyle karmelizacji, jest SZALENIE DOBRA!

Aby uzyskać znacznie łagodniejszy sos, dodaj ząbki czosnku w całości.

Jeśli nigdy wcześniej nie gotowałeś z całymi ząbkami czosnku, możesz teraz zlać zimny pot. Obiecuję ci, że nie ma potrzeby wariować. Gotowanie ich w taki sposób, w jaki tutaj będziesz, rozluźnia ich zwykły intensywny smak, zamiast tego nadając im subtelną słodycz. Stają się tak miękkie, jak masło!

Oczywiście, jeśli KOCHASZ czosnek z piersiami kurczaka, możesz je zmielić lub drobno posiekać wszystkie goździki i dodać je.

Porady

Piersi
Jak gotować pierś z kurczaka
  • Możesz użyć ciężkiej śmietany, śmietany lub zagęszczonej śmietany w sosie.
  • Aby uzyskać rozjaśniony sos, użyj odparowanego mleka lub pół na pół. Jeśli używasz pół na pół, uważaj, aby nie doprowadzić sosu do szybkiego wrzenia lub może się zwijać.
  • Sos nie zgęstnieje natychmiast po dodaniu śmietany. Po dodaniu piersi z kurczaka z powrotem na patelnię, mąka z kurczaka zagęści sos. Skrobia kukurydziana nie jest potrzebna. BRAWO!

SKŁADNIKI

Dla kurczaka:

  • 2-3 duże piersi kurczaka bez kości i skóry zmniejszone poziomo o połowę, aby uzyskać 4
  • 4 łyżki mąki (uniwersalnej lub zwykłej)
  • 4 łyżki drobno startego świeżego parmezanu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pękniętego pieprzu

Dla sosu:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 cała główka czosnku obrana i podzielona na 10-12 ząbków
  • 1 1/4 szklanki bulionu z kurczaka (bulion)
  • 1 1/4 szklanki pół na pół lub ciężka śmietana (lub odparowane mleko)
  • 1/2 szklanki drobno startego świeżego parmezanu
  • 2 łyżki świeżej pietruszki, do podania

ODŻYWIANIE

Kalorie: 458kcal | Węglowodany: 11g | Białko: 21g | Tłuszcz: 36g | Tłuszcze nasycone: 13g | Cholesterol: 85mg | Sód: 1205mg | Potas: 403mg | Cukier: 1g | Witamina A: 710IU | Kwas askorbinowy: 10,3mg | Wapń: 285mg | Żelazo: 1mg

Najczęściej zadawane pytania 

Co można zrobić z piersi kurczaka?

Przepisy na piersi z kurczaka

  1. Chrupiący czosnek kurczaka.Liczba gwiazdek 4.4 na 5….
  2. Kurczak przyprawiony Harissą z pszenicą bulgur.Liczba gwiazdek 4.4 na 5….
  3. Kurczak stroganoff.Liczba gwiazdek 4.7 na 5….
  4. Piec makaron z kurczaka….
  5. Łatwe fajitas z kurczaka….
  6. Kurczak mediolański …
  7. Makaron z kurczaka Cajun….
  8. Szaszłyki z kurczaka z hummusem z bobu fasoli.

Jaki jest najlepszy sposób gotowania piersi z kurczaka?

pieczenie w piekarniku w temperaturze 425 stopni Fahrenheita

Metoda: Rozgrzej piekarnik do 425 stopni Fahrenheita. Przykryj blachę pergaminem. Rozłóż przyprawione piersi z kurczaka na pergaminie. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 13 do 18 minut, aż kurczak się ugotuje.

Jak sprawić, by pierś z kurczaka smakowała dobrze?

Marynowanie nie tylko dodaje smaku, ale połączenie zdrowego tłuszczu i kwasu w większości przepisów pomaga również zmiękczyć mięso. Dobra marynata to z grubsza trzy części oleju na jedną część kwasu, a także sól i inne przyprawy, takie jak przyprawy, zmiażdżony czosnek lub trochę naturalnego cukru.

Czy jedzenie piersi z kurczaka jest zdrowe?

Według American Heart Association jedzenie chudego drobiu, takiego jak pierś z kurczaka, może być częścią diety zdrowej dla serca. Dane pokazują, że wysokie spożycie drobiu nie wpływa negatywnie na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zgodnie z przeglądem z 2021 r. opublikowanym w Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button