Peka 

Peka

Peka 

Słowo peka pochodzi od peći, co oznacza pieczenie lub pieczenie. Kiedy mówimy peka w Chorwacji, mamy na myśli dwie rzeczy. Pieczony posiłek z mięsa lub owoców morza z ziemniakami i różnymi warzywami. Peka odnosi się również do pokrywy w kształcie dzwonu (zwykle stalowej lub żeliwnej), która znajduje się na tacy z jedzeniem.

Pieczenie w stylu peka wykorzystuje żar i gorący popiół z góry, a ciepło z paleniska od dołu.

Chorwacka peka produkuje niesamowitą, miękką, wilgotną i aromatyczną żywność. Dzieje się tak, ponieważ składniki pozostają pod pokrywką przez około 2-2,5 godziny. W tym czasie zarówno parują, jak i prażą.

Wiele osób łączy peka z dalmatyńskim jedzeniem. Ale tradycja pieczenia pod dzwonem jest szeroko rozpowszechniona w całej Chorwacji. Mamy różne lokalne słowa dla techniki peka, takie jak čripnja, sač, pokrivač, pokljuka.

Wszystkie mówią o naszej pierwotnej fascynacji otwartym ogniem i magnetyczną siłą paleniska. Centralna przestrzeń w domu, w której jedzenie zawsze skwierczało, utrzymując rodzinę w cieple i karmieniu.

W przeszłości peka była codziennie rozpalana do pieczenia chleba. Pieczenie mięsa było zarezerwowane na niezwykle rzadkie okazje i coroczne uczty. W dzisiejszych czasach cieszenie się soczystą pieczenią jagnięcą lub cielęcą jest oczywiste, ale pamiętajmy o skromnych początkach każdego rodzaju potraw w stylu peka.

Co sprawia, że peka jest wyjątkowa

Peka 
Co sprawia, że peka jest wyjątkowa

Omówiliśmy znaczenie peka. A jeśli kiedykolwiek próbowałeś cielęciny lub jagnięcego peka, wiesz, jak delikatne i aromatyczne jest to danie.

Ale to, co naprawdę czyni peka wyjątkowym, to rytuał gotowania. Peka jest zawsze przeznaczona dla dużej liczby osób. Jest to specjalna okazja, kiedy rodzina i przyjaciele spotykają się, aby ucztować.

Pamiętaj, że nawet jeśli jesz peka w restauracji, będziesz musiał zamówić z wyprzedzeniem. Peka wymaga czasu, więc nie licz na to, że znajdzie się w menu a la carte.

Peka wymaga tradycyjnego paleniska z otwartym ogniem. Grillowanie, na przykład, można zrobić szybko za pomocą tylko naręcza drewna. Ale peka potrzebuje silnego, długotrwałego ognia i płonącego gorącego paleniska.

Idealne palenisko dla peka wykonane jest z szamotu, znanego również jako szamot. Materiał ten pochłania ciepło i powoli uwalnia je pod tacą.

Aby zapewnić stałe ciepło z dołu i z góry, mistrzowie peka wciąż rozpalają świeży ogień. Zobaczysz świecący żar na pokrywie. Ale właściwe palenisko peka jest wystarczająco duże, aby mieć więcej drewna spalającego się w rogu.

Mówiąc o drewnie, najlepszym wyborem jest buk lub grab. Palą się powoli i wytwarzają najsilniejsze ciepło.

Tradycyjny przepis na peka

Peka 
Tradycyjny przepis na peka

Co więc zwykle gotujemy pod kopułą peka? Najczęstszym wyborem jest cielęcina lub jagnięcina. Często może to być cały kurczak, a jeśli chodzi o owoce morza, nic nie przebije ośmiornicy peka.

Ale mięso lub owoce morza nigdy nie są pieczone same. Przepis na Peka jest niczym bez ziemniaków. Znam wielu wegetarian, którzy chętnie pojadą ziemniaki w stylu peka, nawet gdy pieczą się na tej samej tacy z mięsem.

Dodajemy również inne warzywa, takie jak marchew, papryka, cebula i czosnek. Wymieszaj gałązki rozmarynu lub tymianku, a głębokie, pełne aromaty są gwarantowane.

W połowie drogi plusk białego wina przypieczętowuje umowę. Teraz wyobraźcie sobie wszystkie te smaki śpiewające razem w piecu peka. Dlatego ziemniaki w stylu peka nigdy nie są tylko masowe.

W rzeczywistości, kiedy nadchodzi czas na peka, jest to również czas, aby zaszaleć z kaloriami. Na tej tacy będzie tyle pysznego sosu, że chleb sam wskoczy.

Aby być prawdziwym Chorwatem z tobą peka, wytrzyj ten sos chlebem.

Oto kilka bardziej tradycyjnych chorwackich przepisów z mojej biblioteki przepisów.

Zanim ugotujesz i zjesz peka

Peka 
Zanim ugotujesz i zjesz peka

Aby stworzyć autentyczną chorwacką pekę, rozważ dwie rzeczy.

Po pierwsze, opanowanie pieczenia peka wymaga ogromnej ilości praktyki. Mój przepis jest tak szczegółowy, jak to tylko możliwe, ale peka wymaga użycia intuicji. A jedynym sposobem na doskonalenie tej umiejętności jest robienie tego raz za razem.

Oto dlaczego. Cielęcina lub jagnięca peka trwa około 2,5 godziny. Ale w tym czasie będziesz musiał zdjąć żar i sprawdzić pod pokrywą. Musisz raz obrócić zarówno mięso, jak i ziemniaki. Czasami może być konieczne dwukrotne otwarcie pokrywy.

Nie można zmierzyć temperatury żaru. I nie widzisz, co dzieje się w środku. Rozwiń więc swoją intuicję i nie zapomnij zajrzeć do środka.

Po drugie, połącz się z historią i tradycją potraw peka. Wiem, że cielęcina peka to najpopularniejsze chorwackie danie. Ale to nie jest jedzenie na każdy dzień.

Zarezerwuj go na święta i ważne rytuały przejścia. Pomyśl o Wniebowzięciu Maryi, chrzcie lub bierzmowaniu, weselu. Ilekroć jesz peka, zwracaj najwyższy szacunek za składniki.

W końcu peka nigdy nie dotyczy tylko jedzenia. Użyj rytuału jedzenia peka, aby świętować i dziękować życiu. Przede wszystkim spotkaj się z najbliższymi i ciesz się ucztą.

CHORWACKI PEKA

Tradycyjna pieczeń peka jest wytwarzana pod dzwonem w kształcie kopuły z płonącym żarem. Wybierz jagnięcinę lub cielęcinę, dodaj ziemniaki, a otrzymasz najbardziej soczystą pieczeń.

  •  KursDanie główne
  •  Kuchnia: chorwacka
  •  Słowa kluczowegrill, otwarty ogień
  • CZAS GOTOWANIA 2 GODZINY 30 MINUT
  • ODPALANIE GRILLLA 1 GODZINA
  • CAŁKOWITY CZAS 3 GODZINY 30 MINUT
  • Porcje6 osób
  • Kalorie530 kcal

SKŁADNIKI

  • 2 kg cielęciny (łopatka/bok) lub jagnięciny (łopatka/żebra/noga) (4,4 funta)
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml oleju roślinnego / 2 łyżki smalcu (1/2 szklanki )
  • 1 kg ziemniaków (2,2 funta, ćwiartowane)
  • 2 marchewki (grubo posiekane)
  • 1 duża cebula (poćwiartowana)
  • 1 papryka (ćwiartka)
  • 3 ząbki czosnku (przepołowione)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 100 ml wody (1/2 szklanki )
  • 100 ml wytrawnego białego wina (1/2 szklanki)

Najczęściej zadawane pytania 

Jak zrobić peka?

Metoda gotowania Peka jest następująca: zaczynasz od ognia. Usuwasz ogień z ogrzewanej powierzchni, najczęściej kominka z kamieni glinianych, i zastępujesz ogień jedzeniem. Następnie przykrywasz jedzenie żeliwną lub stalową kopułą (peka lub sač).

Z czego zrobiona jest peka?

Jednym z najpopularniejszych posiłków w chorwackim regionie Dalmacji jest peka, mieszanka warzyw i mięsa skropiona oliwą z oliwek, posypana ziołami, a następnie upieczona do perfekcji pod dzwonowatą kopułą lub ispod čripnje.

Czym jest kuchnia chorwacka peka?

Kiedy mówimy peka w Chorwacji, mamy na myśli dwie rzeczy. Pieczony posiłek z mięsa lub owoców morza z ziemniakami i różnymi warzywami. Peka odnosi się również do pokrywy w kształcie dzwonu (zwykle stalowej lub żeliwnej), która znajduje się na tacy z jedzeniem

Co to jest piekarnik peka?

Peka to nazwa zarówno dzwonowatego, kopulastego naczynia do gotowania wykonanego z żeliwa, jak i przygotowywanego w nim posiłku.

Skąd się bierze peka?

Gotowana na wolnym ogniu w granicach żeliwnej pokrywy do pieczenia w kształcie kopuły, Peka to tradycyjne danie jednogarnkowe, które można opisać tylko jako najlepsze chorwackie jedzenie. Dzielenie się jedzeniem jest integralną częścią chorwackiej kultury.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button