
Pasztet z cukini
Możesz stworzyć najpiękniejszy, pyszny wegański przepis na pasztet wyłącznie z roślin! A ten przepis na pasztet z cukinii może zainspirować Cię kremową, ziemistą konsystencją i smakiem. To idealne danie na imprezy lub przystawki. Podawaj ten roślinny pasztet z krakersami, prażoną bagietką, warzywami i oliwkami na desce przystawek. Możesz również podawać go jako dodatek do warzywnych pasztecików lub bochenków. Wystarczy podsmażyć rozdrobnioną cukinię, bakłażana i cebulę z przyprawami i wymieszać ze świeżym kremem z nerkowców. Wlej ten pasztet z cukinii do ulubionego dania i podawaj ciepły, o temperaturze pokojowej lub schłodzony. To także pyszny prezent dla gospodyni serwowany w słoiku z kokardką!
Co to jest pasztet?

Pasztet (wymawiane pa-tay) to francuskie danie, które jest w zasadzie terriną kremowych mielonych mięs (takich jak mięso organów, wołowina, drób) i warzyw, które są pieczone w formie. Następnie podaje się go z chlebem. Aby podążać za klasyczną tradycją, lubię robić wegańskie pasztety z pikantnych składników roślinnych, takich jak bakłażan, cukinia, orzechy, zioła i przyprawy, aby podawać je na przyjęciach. Sprawdź mój Bakłażan Pecan Pâté tutaj, który oferuje inne podejście do wegańskich przepisów na pasztet.
SKŁADNIKI
Krem nerkowca*
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki mleka roślinnego, zwykłego, niesłodzonego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli i białego pieprzu
Smażone warzywa:
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 mała cukinia, rozdrobniona
- 1 mały bakłażan, rozdrobniony
- 1 mała cebula, rozdrobniona
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki soku z cytryny
- Szczypta soli i czarnego pieprzu
Polewy:
- 2 łyżki świeżych liści bazylii, posiekanych
- 1/4 szklanki posiekanych pomidorków koktajlowych
INSTRUKCJE

- Umieść orzechy nerkowca w małymnaczyniu, przykryj wrzątkiem i mocz przez 15 minut. Odcedź wodę i dodaj orzechy nerkowca do małego blendera, wraz z czosnkiem, mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zmiksuj na gładką i kremową (około 3 minut).
- W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwekna patelni na średnim ogniu i podsmaż (często mieszając) rozdrobnioną cukinię, bakłażana, cebulę i czosnek przez 5 minut. Dodaj sok z cytryny, sól i i kontynuuj smażenie, często mieszając, aż warzywa będą miękkie (około 5 minut).
- Zdejmij z ognia i wmieszaj krem z nerkowców na gładką masę.
- Przenieś pasztet z cukinii do ramekin lub naczynia do serwowania (około 2 filiżanek).Udekoruj bazylią i pomidorkami koktajlowymi.
- Podawaj z krakersami, chlebem lub warzywami.Sporządza 8 porcji (około 1/4 szklanki każda).
ODŻYWIANIE
- Wielkość porcji: 1 porcja
- Kalorie: 123
- Cukier: 4 g
- Sód: mg 72
- Tłuszcze: 9 g
- Tłuszcze nasycone: 1 g
- Węglowodany: 10 g
- Włókno: 3 g
- Białko: 4 g
Najczęściej zadawane pytania (FA
Jaki jest dobry sposób na jedzenie cukinii?
Cóż, na szczęście dla nas, cukinia jest jednym wszechstronnym warzywem. Fantastycznie smakuje w makaronach, tacos, sałatkach, a nawet ciastach czekoladowych! Możesz go grillować, piec, smażyć, a także jeść na surowo. Możemy czuć, że ugotowaliśmy go w każdy znany człowiekowi sposób, ale zawsze jest więcej przepisów na cukinię do wypróbowania.
Jakie są różne sposoby jedzenia cukinii?
Możesz także gotować cukinię na wiele różnych sposobów: smażoną po prostu na patelni z odrobiną dobrej oliwy z oliwek, pieczoną z innymi warzywami, pokrojoną i wrzuconą w makaron, garnek domowej zupy warzywnej lub zamieniony w łodzie, aby pomieścić pyszną mieszankę pomidorów i świeżych ziół na idealną letnią przystawkę!
Jak nazywa się cukinia w Pakistanie?
W języku urdu zawsze jest kilka znaczeń każdego słowa, poprawne znaczenie cukinii w urdu to گھیا توری, aw języku łacińskim piszemy to Ghea Toree. Inne znaczenia to Ghea Toree.
Czy powinienem obrać cukinię przed jedzeniem?
Nie! Nie ma potrzeby obierania cukinii. W rzeczywistości skóra jest dużym źródłem odżywiania cukinii (ciemnozielony kolor jest martwym prezentem), więc zdecydowanie chcesz zostawić skórę. Jak wyciąć cukinię: po dobrym płukaniu cukinii pod zimną wodą, odetnij łodygę i wyrzuć ją.
Czy cukinia jest zdrowsza niż ogórek?
Cukinia jest bogatsza w witaminę B i witaminę C w porównaniu do ogórków. Oba warzywa mają stosunkowo równe ilości wapnia, ale cukinia jest bogatsza niż ogórki w potas i żelazo. Cukinia ma również większą ilość białka i błonnika.