Pasta z makreli

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Słoik tego świeżo smakującego wędzonego pasztetu z makreli świetnie nadaje się jako przystawka lub do pakowania na piknik. Ten przystawka bez gotowania jest niewiarygodnie łatwa do zrobienia i kosztuje bardzo niewiele.

Składniki

Pasta z makreli
Składniki
  • 2 całe wędzone makrele (lub 4 filety)
  • 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu (lub 2 łyżeczki sosu chrzanowego)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • świeżo zmielony czarny
  • 2 łyżki crème fraîche
  • ½ cytryna, tylko sok
  • 100g/21/2oz posiekane masło niesolone

 

 

 

Metoda

  1. Usuń skórkę z ryby – dziwna kość jest w porządku, ponieważ mieszanina zostanie zmieszana.Dodaj rybę do blendera.
  2. Dodaj chrzan, musztardę, czarny, crème fraîche i sok z cytryny i zmiksuj na pastę.Dodaj masło i miksuj na gładką masę.Dopraw do smaku solą.
  3. Podawaj z dymką lub chlebem na zakwasie.

Najczęściej zadawane pytania 

Z czego zrobiony jest pasztet z makreli?

Wędzony pasztet z makreli to takie proste danie. Po prostu połącz wędzoną makrelę, płatkowaną na kawałki, z miękkim serem, cytryną, solą morską i pieprzem oraz odrobiną chrzanu. Zadanie wykonane! Niektórzy ludzie mieszają się w robocie kuchennym, ale ja wolę szorstką teksturę ręcznego mieszania.

Jaki jest najlepszy sposób jedzenia makreli?

Makrela ma twardą teksturę podobną do tuńczyka w puszce, dzięki czemu można ją płatkować bez rozpadania się. Spróbuj zamienić go tam, gdzie zwykle używasz kurczaka – na przykład na sałatce z musztardowym winegretem, wrzuconym do makaronu lub schowanym w kanapce z maślanym chlebem, pokrojonym awokado i świeżymi warzywami.

Czy gotowana makrela jest zdrowa?

Makrele są uważane za jedne z najbardziej pożywnych ryb. Są doskonałym źródłem białka, witamin B2, B3, B6 i B12 oraz witaminy D. Ich mięso jest również pełne minerałów, takich jak miedź, selen i jod. Niektóre z tych ryb zawierają również duże ilości żelaza i witaminy B1.

Czy makrela pakietowa jest dla Ciebie dobra?

Wędzona makrela, wypełniona białkiem, zdrowymi dla serca i pobudzającymi mózg kwasami tłuszczowymi omega-3, a także minerałami i witaminami, jest wspaniałą rybą, którą można włączyć do diety. Omega-3 jest dobrym tłuszczem występującym w tłustych rybach i odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowego serca, jednocześnie wspomagając funkcjonowanie i rozwój mózgu

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button