
Pasta z makreli
Słoik tego świeżo smakującego wędzonego pasztetu z makreli świetnie nadaje się jako przystawka lub do pakowania na piknik. Ten przystawka bez gotowania jest niewiarygodnie łatwa do zrobienia i kosztuje bardzo niewiele.
Składniki

- 2 całe wędzone makrele (lub 4 filety)
- 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu (lub 2 łyżeczki sosu chrzanowego)
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- świeżo zmielony czarny
- 2 łyżki crème fraîche
- ½ cytryna, tylko sok
- 100g/21/2oz posiekane masło niesolone
Metoda
- Usuń skórkę z ryby – dziwna kość jest w porządku, ponieważ mieszanina zostanie zmieszana.Dodaj rybę do blendera.
- Dodaj chrzan, musztardę, czarny, crème fraîche i sok z cytryny i zmiksuj na pastę.Dodaj masło i miksuj na gładką masę.Dopraw do smaku solą.
- Podawaj z dymką lub chlebem na zakwasie.
Najczęściej zadawane pytania
Z czego zrobiony jest pasztet z makreli?
Wędzony pasztet z makreli to takie proste danie. Po prostu połącz wędzoną makrelę, płatkowaną na kawałki, z miękkim serem, cytryną, solą morską i pieprzem oraz odrobiną chrzanu. Zadanie wykonane! Niektórzy ludzie mieszają się w robocie kuchennym, ale ja wolę szorstką teksturę ręcznego mieszania.
Jaki jest najlepszy sposób jedzenia makreli?
Makrela ma twardą teksturę podobną do tuńczyka w puszce, dzięki czemu można ją płatkować bez rozpadania się. Spróbuj zamienić go tam, gdzie zwykle używasz kurczaka – na przykład na sałatce z musztardowym winegretem, wrzuconym do makaronu lub schowanym w kanapce z maślanym chlebem, pokrojonym awokado i świeżymi warzywami.
Czy gotowana makrela jest zdrowa?
Makrele są uważane za jedne z najbardziej pożywnych ryb. Są doskonałym źródłem białka, witamin B2, B3, B6 i B12 oraz witaminy D. Ich mięso jest również pełne minerałów, takich jak miedź, selen i jod. Niektóre z tych ryb zawierają również duże ilości żelaza i witaminy B1.
Czy makrela pakietowa jest dla Ciebie dobra?
Wędzona makrela, wypełniona białkiem, zdrowymi dla serca i pobudzającymi mózg kwasami tłuszczowymi omega-3, a także minerałami i witaminami, jest wspaniałą rybą, którą można włączyć do diety. Omega-3 jest dobrym tłuszczem występującym w tłustych rybach i odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowego serca, jednocześnie wspomagając funkcjonowanie i rozwój mózgu
więcej menu: