oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

Wszyscy uwielbiają pączki, ale wypełniając je wspaniałym sosem serowym, szef kuchni Adam Handling przekształcił słodką przekąskę w coś, co można podać na początku posiłku. Pikantny, kremowy, bogaty i puszysty kęs, który wygląda naprawdę imponująco.

Metoda

Oponki serowe
Metoda
  1. Na początek zrób ciasto na pączki. Podgrzej mleko, aż poczuje się lekko ciepłe w dotyku. Zdjąć z ognia i dodać drożdże, mieszając, aby połączyć
  • 75g mleka
  • 7,5 g świeżych drożdży
  1. W misce miksera wyposażonego w haczyk do ciasta połącz mąkę, sól, cukier i jajka (można to również zrobić ręcznie)
  • 2 jajka
  • 250g mąki T55
  • 62,5 g cukru
  • 2,5 g soli
  1. Przy prędkości ustawionej na niską (lub delikatnie mieszając) wlej mieszankę mleka i drożdży. Zwiększ prędkość do wysokiej (lub ugniataj) przez około 10 minut, aż ciasto odejdzie od boku miski i będzie gładkie
  2. Dodaj zmiękczone masło i mieszaj, aż do całkowitego włączenia. Odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny, aby udowodnić
  • 32,5 g masła, klarowanego
  1. Odbij ciasto i uformuj około 25 małych kulek. Umieść kulki na tacy, upewniając się, że zostawiasz dużo miejsca między nimi, przykryj lekko arkuszem naoliwionej folii spożywczej i odłóż ponownie, aby udowodnić na kilka godzin, aż podwoi rozmiar
  2. W międzyczasie przygotuj sos Mornay. Rozpuść masło na patelni i dodaj mąkę, energicznie mieszając, aby utworzyć zasmażkę. Gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj starty ser i mieszaj, aż się stopi na średnim ogniu. Dodaj mleko małymi plamami, bijąc między każdym dodatkiem. Po włączeniu dodaj śmietanę, ponownie dodając trochę na raz i mieszając, aby połączyć każdy dodatek
  • 175ml mleka
  • 75g mąki pszennej
  • 75g masła
  • 225ml śmietany
  1. Gotuj sos na małym ogniu, aż będzie gęsty i błyszczący. Dodaj sól i musztardę
  • 12,5 g musztardy Dijon
  • 3,75 g soli
  1. Rozgrzej frytkownicę oleju do 180°C
  2. Pączki smażyć partiami na głębokim tłuszczu przez kilka minut, aż będą złotobrązowe i ugotowane. Odcedź na papierze kuchennym
  3. Upewniając się, że sos Mornay jest ciepły, ale nie tak gorący, że się poparzysz, przenieś do worka z rurami. Zrób mały otwór w podstawie każdego pączka i obficie napełnij sosem
  4. Połóż małą kropkę sosu na podstawie każdego talerza, aby zabezpieczyć pączki. Połóż pączki na wierzchu, zetrzyj na dużą ilość parmezanu i podawaj
  • Parmezan, tarty

Składniki

Oponki serowe
Składniki

PĄCZKI

  • 7,5 g świeżych drożdży
  • 75g pełnego mleka Arla Cravendale
  • 250g mąki T55
  • 62,5 g cukru
  • 2 jajka
  • 2,5 g soli
  • 32,5 g masła, klarowanego

SOS MORNAY

  • 75g mąki pszennej
  • 75g masła
  • 200g startego sera kłusowniczego Lincolnshire
  • 175ml mleka
  • 225ml śmietany
  • 3,75 g soli
  • 12,5 g musztardy Dijon

Najczęściej zadawane pytania 

Jakie są 2 rodzaje pączków?

Co więc odróżnia te dwa rodzaje pączków poza ich skromnymi początkami? To głównie środek spulchniający. Pączki do ciasta, nazwane tak ze względu na ich smak i konsystencję ciasta, są zakwaszane sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, podczas gdy pączki drożdżowe są zakwaszane, jak się domyślacie, drożdżami.

Czy pączki są lepiej smażone czy pieczone?

Czy przepis na pieczone pączki jest zdrowszy niż przepis na smażone pączki? Tak, zdecydowanie tak. Typowy smażony pączek w glazurze będzie miał około 269 kalorii, podczas gdy pieczony pączek będzie miał znacznie mniej. Różnica polega na tym, że podczas pieczenia nie będziesz miał do czynienia z żadnym dodatkowym tłuszczem z oleju ze smażenia.

Dlaczego nazywa się pączek?

Z ciasta + orzecha, 1809 r., ponieważ pierwotnie małe, wielkości orzecha kulki smażonego ciasta, lub, co bardziej prawdopodobne, z orzecha we wcześniejszym znaczeniu “małe zaokrąglone ciasto lub ciasteczko”, o toroidalnym kształcie powszechnym w XX wieku. Po raz pierwszy poświadczone w Knickerbocker’s History of New York, przez Washingtona Irvinga, 1809.

Z czego są zrobione pączki?

Pączki są wytwarzane przy użyciu najprostszych zszywek spiżarni, w tym mąki, drożdży, proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, cukru, masła i oleju do smażenia w głębokim tłuszczu. Oto krótki przegląd niezbędnych składników do produkcji pączków

Jak nazywają się pączki McDonalds?

Sugar Donut – część asortymentu McCafé®. Zaktualizowaliśmy nasze Oświadczenie o ochronie prywatności – kliknij tutaj, aby je wyświetlić.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button