Multicooker

Multicooker

Multicooker

Multi kuchenki mogą mieć różne funkcje w zależności od ich ceny, jednak zasadniczo gwarantują działanie jako szybkowary i powolne kuchenki, więc na tym się skupimy. Damy Ci kilka przydatnych wskazówek, jak najlepiej wykorzystać swój multi cooker, a także kilka smacznych przepisów na wiele kuchenek.

Zrozumienie urządzenia wielofunkcyjnego

Podążanie za przepisami innych ludzi jest bardzo dobre, ale podejrzewamy, że większość ludzi prawdopodobnie chciałaby mieć przynajmniej podstawowe pojęcie o tym, jak działa ich multi cooker, aby mogli tworzyć własne przepisy, a przynajmniej wiedzieć, jak używać swojego multi cookera jako szybkiego i wygodnego sposobu gotowania podstawowych potraw.

 

 

Multi kuchenki jako szybkowary

Gotowanie pod ciśnieniem to świetny sposób, dosłownie, na szybkie rozkładanie twardych potraw. Może to być jednak trochę za dużo dla delikatniejszych potraw. Na przykład jest to świetny sposób na przyspieszenie czasu gotowania czegoś takiego jak ziemniaki, ale może zniszczyć makaron. “Pomiędzy” żywnością, taką jak ryż, ziarna i soczewica, można na ogół gotować w szybkowarze, ale zachowaj ostrożność i utrzymuj krótki czas gotowania (zawsze możesz go wykończyć w zwykłej kuchence) i / lub trzymaj się domyślnych ustawień multi-cooker.

Uwaga: Stosując się do przepisu przeznaczonego dla szybkowarów, pamiętaj, że czas gotowania rozpoczyna się od momentu osiągnięcia wymaganego ciśnienia. Następnie chodzi o to, aby utrzymać ciśnienie na tym samym poziomie przez cały czas gotowania, nawet jeśli oznacza to regulację ciepła. Jeśli używasz przyzwoitej elektrycznej kuchenki wielofunkcyjnej, zajmie się tym za Ciebie, ale jeśli użyjesz staromodnego szybkowaru, będziesz musiał sam sobie z tym poradzić.

Gotowanie pod ciśnieniem jest również formą gotowania na mokro, w zasadzie chodzi o użycie pary. Oznacza to, że nadaje się tylko do gotowania potraw, które mają mieć mokrą konsystencję. Na przykład świetnie poradzi sobie z curry, ale byłby okropnym wyborem do gotowania dahl. Na marginesie, ponieważ szybkowar jest w pełni zabezpieczony, ciecz nie odparowuje tak, jak na otwartej patelni, a zatem nie zmniejsza się, więc może być konieczne spuszczenie jedzenia lub zagęszczenie sosu pod koniec gotowania.

NB: Nigdy, przenigdy, pod żadnym pozorem nie próbuj gotować z alkoholem podczas korzystania z szybkowaru, nawet łagodniejszych form alkoholu, takich jak piwo. To przepis na katastrofę w każdym znaczeniu tego słowa.

Kontynuując temat cieczy, gdy woda zamienia się w parę, rozszerza się i musisz pozwolić na to miejsce w misce. Innymi słowy, napełnij miskę maksymalnie do połowy jej deklarowanej pojemności. W tej notatce, jeśli używasz elektrycznego multicookera, będziesz miał różne opcje zwalniania ciśnienia. Jeśli używasz szybkowaru kuchennego, możesz wyłączyć ciepło, pozwalając na naturalny spadek ciśnienia (aby jedzenie nadal się gotowało) lub umieścić patelnię pod gorącym kranem, aby szybko zakończyć gotowanie.

Zasadniczo gotowanie pod ciśnieniem zajmuje około jednej trzeciej czasu regularnego gotowania, więc jest to dobra wskazówka, jednak szybkość gotowania oznacza, że danie może szybko zmienić się z wielkiego w zepsute. Elektryczne multikuchenki mają wbudowane timery, a jeśli używasz szybkowaru z płytą kuchenną, zdecydowanie zalecamy użycie odpowiedniego timera, nawet jeśli jest to tylko jeden w telefonie, zamiast po prostu sprawdzać zegar lub “instynkt kucharza”.

Jeśli zastanawiasz się, funkcja “Keep Warm”, którą można znaleźć w prawie każdym multicookerze, wchodzi w grę dopiero po rozhermetyzowaniu kuchenki, więc nie wpłynie (tj. Wydłuży) czasu potrzebnego na naturalne uwolnienie ciśnienia przez multicooker, ale za każdym razem, gdy podasz ciepło do jedzenia, gotujesz je do pewnego stopnia, więc w niektórych przypadkach możesz chcieć wyłączyć funkcję Keep Hot, aby Upewnij się, że jedzenie gotuje się tylko przez wyznaczony czas.

Wreszcie, jeśli żywność jest wystarczająco mocna, aby można ją było ugotować w szybkowarze, prawie na pewno jest wystarczająco wytrzymała, aby ją zamrozić, co jest jednym z powodów, dla których ludzie często używają szybkowarów do “gotowania partiami” i zamrażania.

Multi kuchenki jako wolnowary

Za powolnym gotowaniem jest znacznie mniej fizyki, to w zasadzie to, co mówi na garnku, gotowanie bardzo powoli, zasadniczo wykorzystując czas na wykonanie pracy zamiast ciepła. W pewnym sensie, jak przypuszczamy, można myśleć o tym jako o odwrotności gotowania pod ciśnieniem (które wykorzystuje ciepło zamiast czasu). Mimo że powolne gotowanie jest bardzo mało zaawansowane, jest również bardzo wydajne i przydatne, zwłaszcza jeśli jesteś mięsożercą z ograniczonym budżetem, ponieważ oznacza to, że możesz kupić najtańsze kawałki mięsa (i najtwardsze warzywa korzeniowe) i ugotować je, aby były wilgotne i delikatne.

 

Multi kuchenki jak wszystko inne

Jak wcześniej wspomniano, multi cookery są często reklamowane jako posiadające wiele innych funkcji, z których najbardziej popularne wydaje się gotowanie ryżu i jogurt. Szczerze mówiąc, są to zazwyczaj tylko ustawienia wstępne do gotowania pod ciśnieniem (np. Gotowanie ryżu) lub powolnego gotowania (np. Produkcja jogurtu), więc nie jest katastrofą, jeśli kupisz multi cooker, który nie reklamuje tych opcji, ale jeśli są dostępne, mogą być całkiem przydatne, zwłaszcza gdy dopiero zaczynasz korzystać z wielu kuchenek.

Pierwsze kroki z multicookerem

Z całą powagą zacznij od przeczytania instrukcji dołączonej do multi cookera. Zakładając, że kupiłeś go od renomowanej marki, takiej jak te, które sugerujemy w naszym artykule, da ci przyzwoity, podstawowy przegląd tego, jak korzystać z multi cookera i jak dbać o niego, aby działał dobrze.

Poza tym, kiedy stawiasz pierwsze kroki w wielogotowaniu, prawdopodobnie chcesz trzymać się podstawowych potraw, samodzielnie lub przepisów. Następnie, gdy już wejdziesz w huśtawkę, możesz zacząć rozszerzać swój asortyment, zasadniczo stosując te same zasady do gotowania z multi cookerem, co do regularnego gotowania, w szczególności chcesz zacząć od żywności, która gotuje się najdłużej, a następnie dodać potrawy, które gotują się szybciej w miarę postępów.

Nasz ulubiony trik do gotowania pod ciśnieniem

Pominiemy wykłady o tym, jak gotować podstawowe potrawy w szybkowarze lub powolnej kuchence, ponieważ uważamy, że większość ludzi może to wypracować samodzielnie przy użyciu podstawowego zdrowego rozsądku, odrobiny prób i błędów oraz być może odrobiny pomocy z podręcznika i / lub Internetu. Chcemy jednak podzielić się naszym ulubionym trikiem do gotowania pod ciśnieniem.

Jajka łatwe do obrania

Do tego potrzebny jest stojak do gotowania na parze. Połóż na tym jajka i na standardowe pudełko pół tuzina jaj dodaj około 375 ml zimnej wody. Gotuj pod niskim ciśnieniem przez 6 do 12 minut (w zależności od tego, jak mocno lubisz jajka), a następnie szybko zwolnij ciśnienie i natychmiast włóż jajka do miski z zimną wodą. Możesz teraz przechowywać jajka w lodówce do 5 dni, wiedząc, że jeśli chcesz ich użyć, będą bardzo łatwe do obrania.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button