Mazurek

Mazurek

Mazurek

Mazurek, znany również jako mazurek, to płaskie polskie ciasto wykonane z ciasta drożdżowego lub niedrożdżowego i zwieńczone dowolną kombinacją pasty migdałowej, przetworów, suszonych owoców, orzechów, bezy, a czasem pozostawionych gładkich. Jedyną wspólną cechą jest to, że rzadko mają ponad 1 cal wysokości.

Mazurek to także określenie polskiego tańca ludowego, wiejskiego wróbla i kogoś z Mazur w północno-środkowej Polsce.

Tradycyjnie podawane na Wielkanoc, to ciasto jest tak pyszne i łatwe do zrobienia, że teraz pojawia się na stołach przez cały rok.

Kroki, aby to zrobić

  1. Zbierz składniki
  2. Masło i cukier utrzeć mikserem elektrycznym na jasną i puszystą masę.
  3. Ręcznie wymieszaj migdały, skórkę, mąkę, upewniając się, że prawidłowo odmierzyłeś mąkę i dwa ugotowane na twardo żółtka.
  4. Dodaj surowe żółtko, sól i cynamon i wymieszaj na gładkie ciasto. Cały ten proces, od kroku 1, można wykonać w robocie kuchennym, jeśli wolisz.
  5. Umieść ciasto w folii i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 375 F. Odetnij 1/3 ciasta i wróć, owinięty, do lodówki. Rozwałkuj ciasto 2/3 i umieść na patelni o wymiarach 8 na 11 cali z dnem do usuwania lub małą blachą. Przebij lub “zadokuj” ciasto zębami widelca.
  7. W małej misce zrób jajko umyj, mieszając 1 całe jajko z 1 łyżeczką wody.
  8. Rozwałkuj pozostałe 1/3 ciasta i pokrój w paski 1/4 cala. Ułóż paski w stylu kratowym na cieście. Posmaruj paski kratowe myciem jaj.
  9. Piec przez 20 do 30 minut lub do uzyskania jasnozłocistego koloru i chrupiącego.
  10. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Umieść ciasto na talerzu do serwowania i łyżką przetworów owocowych na przemian w otwartych przestrzeniach kraty. Posyp lekko cukrem cukierniczym.

Składniki

  • 6 uncji niesolonego masła, temperatura pokojowa
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 uncje migdałów, zmielonych i blanszowanych, około 6 łyżek stołowych
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny, startej
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka na twardo, żółtka usunięte
  • 1 duże żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu
  • 6 uncji przetworów morelowych
  • 6 uncji konfitury malinowe lub konfitury wiśniowe
  • 1 duże jajko
  • Cukier cukierniczy, do odkurzania

Najczęściej zadawane pytania 

Co oznacza Mazurek po polsku?

Mazur i mazurek (czyli mazurek mały), czyli mazurek angielski, to ogólne określenia cyklu polskich tańców ludowych w metrum potrójnym, które powstały na równinach mazowieckich wokół Warszawy. Mieszkańców prowincji nazywano Mazurami; Tak więc mazur taneczny nosi taką samą nazwę jak męski mieszkaniec regionu.

Jakie jest popularne ciasto w Polsce?

Polska słynie z babka, makowych ciast w stylu streusel oraz dekadenckiego i kolorowego tradycyjnego ciasta wielkanocnego o nazwie Mazurek.

Czy polskie ciasto pochodzi z Polski?

Ta słodka odpusta pochodzi z Francji. Wersja polska jest kuzynem mille-feuille. W Polsce warstwy ciasta francuskiego oddziela się bitą śmietaną, słodką śmietaną, budyniem lub bezą (z białek jaj), a wierzch posypuje się cukrem pudrem lub pokrywa lukrem.

Jak nazywa się Mazurek?

Polski i Słowacki; czeski (także Mazůrek i Mazúrek): zdrobnienie od Mazur .

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button