Mascarpone

Mascarpone

Mascarpone

Tylko dwa składniki, aby zrobić ten Easy Creamy Homemade Mascarpone. Ten włoski ser śmietankowy jest idealny jako nadzienie lub składnik przepisów. Tak dobrze i oszczędza pieniądze!

Domowy mascarpone

Mascarpone
Domowy mascarpone

Uwielbiam Mascarpone, jeśli mogę go zastąpić czymkolwiek. Wybrałbym go na ser śmietankowy każdego dnia! Uważam, że jest bardziej kremowy, smaczniejszy i gładszy. A smaku nie da się pokonać.

Pewnego dnia nasz przyjaciel zapytał mnie, ponieważ tak bardzo to kocham, powinienem zrobić własne domowe mascarpone i dokładnie to zrobiłem!

Zrobiłem to we Włoszech (właściwie więcej niż raz muszę dodać). Potem, kiedy wróciłem do domu w Toronto i potrzebowałem go do przepisu, wiedziałem, że to jedna z najlepszych rzeczy, jakie mogłem zrobić.

Nie tylko musiałem iść do 4 różnych sklepów, zanim znalazłem pojemnik z rzeczami, praktycznie musiałem wziąć pożyczkę, aby go kupić

Składniki na domowy mascarpone

  1. Śmietana – cała / ubijana / ciężka śmietana z co najmniej 30% tłuszczu
  2. sok z cytryny– świeży sok z cytryny

Jak zrobić Mascarpone

Mascarpone
Jak zrobić Mascarpone
  • Podgrzej śmietanę do 185 F (85 C) (mieszając)
  • Zdejmij z ognia, aż osiągnie 140 F (60 C)
  • Wymień ponownie na ciepło do 185F (85C) i dodaj sok z cytryny
  • Ponownie zdjąć z ognia i obniżyć temperaturę do 140 F (60 C)
  • Wlej śmietanę do szklanej miski, przykryj miskę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia
  • Wlać do sita wyłożonego ręcznikiem do herbaty lub 3-4 warstwami ściereczki serowej i przechowywać w lodówce przez 24 godziny.

Co jest potrzebne do zrobienia Mascarpone

  • Zdecydowanie kup termometr Candy
  • Ciężki Sturdy Pot do podgrzewania śmietany.
  • Szklana miska do przechowywania kremu

Najczęściej zadawane pytania 

Czy mascarpone jest taki sam jak serek śmietankowy?

Mascarpone jest klasyfikowany jako ser śmietankowy, ale różni się od tego, co znamy jako “ser śmietankowy” w Ameryce. Mascarpone jest wytwarzany podobnie do amerykańskiego sera śmietankowego, ale używa bazy pełnej śmietany zamiast mleka. Podobnie jak ser śmietankowy, jest to świeży ser, który nie dojrzewa przed zjedzeniem.

Co to jest substytut mascarpone?

Crème fraîche: Crème fraîche jest prawdopodobnie najbliższym substytutem mascarpone, zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Crème fraîche jest bardziej kwaśny niż mascarpone i ma lekko wyraźny cierpki smak.

Z czego zrobiony jest mascarpone?

Mascarpone to potrójny ser śmietankowy ze świeżej śmietany. Tradycyjnie wytwarzano go ze świeżego mleka krów, które mają pastwiska wypełnione świeżymi ziołami i kwiatami. Najświeższe mleko jest nadal najlepszą opcją, ale świetne Mascarpone można również przygotować ze śmietany ze sklepu.

Jak smakuje mascarpone?

Jak smakuje mascarpone? Ser mascarpone jest często porównywany do sera śmietankowego, sera ricotta, crème fraiche i śmietany zakrzepłej; Jednak Mascarpone jest słodszym i mniej pikantnym produktem niż jego rówieśnicy. Mascarpone jest lekko słodki z nutą kwasowości.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button