
Marakuja
Marakuja brzmi egzotycznie, ale tak nie wygląda. Przynajmniej na początku. Rośnie na wspinających się winoroślach passiflory w tropikalnych regionach, takich jak Australia, Nowa Zelandia i Hawaje, a z zewnątrz wygląda na małą i jajowatą, z żółtą lub fioletową skórą. Możesz pomylić go z małą cytryną lub śliwką – dopóki nie pokroisz go na pół.
Wewnątrz jest wypełniony chrupiącymi nasionami w soczystej żółtej miazdze.
Owoc męczennicy otrzymał swoją nazwę, ponieważ kapłani w 1500 roku uważali, że części kwiatu pasji symbolizują “mękę” lub cierpienie i śmierć Jezusa. Owoce, zwane także granadilla i maracuya, również otrzymały nazwę.
Marakuja smakuje słodko i cierpko, a jej wyraźny zapach często powtarza się w produktach do kąpieli i świecach. Tylko miąższ i nasiona są w porządku do jedzenia, a w zaledwie kilku łyżkach jest wiele korzyści zdrowotnych.
Korzyści zdrowotne dla marakui
- Witamina C. Rusz się, pomarańcze. Marakuja jest pełna tego przeciwutleniacza. Twoje ciało używa go do produkcji naczyń krwionośnych, chrząstki, mięśni i kolagenu, co utrzymuje młody wygląd skóry. Pomaga również organizmowi leczyć, obniża stan zapalny i chroni komórki przed uszkodzeniem. Kiedy dostaniesz wystarczającą ilość witaminy C, zmniejsza to szanse na przeziębienie i niektóre rodzaje nowotworów.
- Witamina A. Miąższ i chrupiące nasiona marakui zawierają 8% witaminy A, której potrzebujesz każdego dnia. To klucz do zdrowych oczu i komórek, reprodukcji i odporności.
- Włókno. Marakuja ma tego dużo. Włókno utrzymuje jelita zdrowe i ruchome, a to sprawia, że czujesz się pełniejszy dłużej. Obniża również poziom cholesterolu i ryzyko cukrzycy, chorób serca i niektórych rodzajów raka .
- Składników odżywczych. Marakuja dostarcza również organizmowi wapnia, magnezu, fosforu, , , potasu i kwasu foliowego. Pomagają one nerkom, nerwom, mięśniom i rytmowi serca na wiele sposobów.
Odżywianie marakui
- 17 kalorii
- 2 gramy błonnika
- 6% -7% dziennej zalecanej witaminy C
- 1% -2% dziennej zalecanej witaminy A
- 1,6% -3,6% dziennego zalecanego żelaza
- 1,8% -2,4% zalecanego dziennego potasu
Ryzyko związane z marakują
Marakuja jest zwykle bezpieczna do spożycia i dobra dla ciebie, ale niektórzy ludzie są na nią uczuleni. Jest to bardziej prawdopodobne, jeśli jesteś uczulony na lateks.
Osoby uczulone na marakuję lub lateks mogą również reagować na owoce takie jak:
- Papaja
- Awokado
- Banan
- Figa
- Melon
- Mango
- Kiwi
- Ananas
- Brzoskwinia
- Pomidor
Miąższ owoców męczennicy zawiera również toksynę zwaną glikozydem cyjanogennym. Ta substancja chemiczna może powodować zatrucie cyjankiem w dużych ilościach. Jest najwyższy w bardzo młodych, niedojrzałych owocach. Gdy owoce dojrzeją, można je bezpiecznie jeść.
Przygotowanie marakui
Gdzie go znaleźć. Marakuja nie jest dostępna wszędzie. Ale możesz go znaleźć na rynkach rolniczych lub rynkach ekologicznych, gdy jest sezon.
Jak wybrać jeden. Poszukaj marakui, która ma grubą skórkę i jest ciężka ze względu na swój rozmiar. Wielu uważa, że pomarszczona skóra oznacza, że jest dojrzała, ale to mit. Pomarszczona skóra oznacza, że wysycha.
Wskazówki, jak go wyczyścić. Nawet jeśli nie jesz skórki, zawsze dobrze jest ją dobrze umyć. W przeciwnym razie, gdy go pokroisz, nóż może przenosić szkodliwe bakterie ze skórki do ciała.
Jak to wyciąć. Nie musisz obierać marakui. Po prostu pokrój go na pół i wyjmij obskurną miazgę.
Sposoby jego przechowywania. W chłodnych miesiącach można przechowywać marakuję w temperaturze pokojowej. Gdy na zewnątrz jest gorąco, włóż go do lodówki. To potrwa tam od 2 do 3 tygodni. Możesz także zamrozić miazgę.
Jak to zjeść. Większość ludzi je go na surowo, z odrobiną śmietany i cukru lub soku z limonki posypanym na wierzchu. Możesz także:
- Wymieszaj z mlekiem.
- Dodaj go do jogurtu lub salsy.
- Wymieszaj w smoothie.
- Odcedź nasiona, zagotuj sok i użyj go do aromatyzowania lodów, cukierków, ciast, ciast lub koktajli.
- Najlepsze białe mięso i ryby z sosem marakui.
- Zrób z wysianej miazgi galaretkę.
Najczęściej zadawane pytania
Jakie są zalety marakui?
Korzyści zdrowotne dla marakui
Rusz się, pomarańcze. Marakuja jest pełna tego przeciwutleniacza. Twoje ciało używa go do produkcji naczyń krwionośnych, chrząstki, mięśni i kolagenu, dzięki czemu skóra wygląda młodo. Pomaga również organizmowi leczyć, obniża stan zapalny i chroni komórki przed uszkodzeniem.
Czy marakuja jest dla Ciebie naprawdę dobra?
Marakuja to korzystny owoc o zdrowym profilu żywieniowym. Zawiera wysoki poziom witaminy A, która jest ważna dla skóry, wzroku i układu odpornościowego, oraz witaminę C, która jest ważnym przeciwutleniaczem.
Jakie są skutki uboczne marakui?
Kilka skutków ubocznych związanych ze spożywaniem marakui to:
- Nadmierne spożycie marakui może powodować krótkotrwałe zaburzenia żołądkowo-jelitowe ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
- Może powodować reakcję alergiczną u osób wrażliwych.
- Jak nazywa się marakuja w Indiach?
- Kryszna phal
- Marakuja lub Krishna phal, jak jest znana w Indiach, pochodzi z winorośli Passiflora i pochodzi z Brazylii, Paragwaju i Argentyny
Czy powinieneś żuć nasiona marakui?
Zgarnij nasiona, sok i miąższ i zjedz; Możesz je żuć lub połykać nasiona w całości. Będzie trochę cierpki, trochę słodki, pachnie niesamowicie i dużo chrupiące. Nasiona marakui są bogate w magnez, potas, witaminę A, witaminę C i dodają miłego chrupnięcia do wszystkiego, na co je nakładasz.
Czy marakuja spala tłuszcz?
Marakuja zawiera również enzymy, które pomagają w trawieniu, a tym samym sprawiają, że procesy detoksykacji i eliminacji są bardziej skuteczne. Ten owoc zawiera również przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać cellulit i rozpuszczają złogi tłuszczu. Pomaga również skórze odbić się od ekstremalnej utraty wagi.