leśny mech

leśny mech

leśny mech

W końcu udało mi się przekonać samą siebie do przygotowania tego lubianego przez wszystkich tortu – tortu “Leśny mech”. Nie wiem jak to możliwe, że zdecydowałam się zrobić to ciasto dopiero teraz. Moja pierwsza próba miała miejsce dwa lata temu. Wtedy kierowałam się przepisem, który znalazłam w internecie i ciasto niestety wylądowało w koszu. Okazało się tragiczne – jego konsystencja przypominała konsystencję cegły. Pamiętam, jak mówiłam sobie, że jeśli jeszcze raz zdecyduję się zrobić to ciasto, to według własnego przepisu. Co prowadzi nas do dzisiaj, więc poniżej, zostawiam Wam mój przepis na ciasto “leśny mech”.

Składniki na ciasto “leśny mech”

Ciasto szpinakowe:

  • 150 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 4 jajka (200 g)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

Krem cytrynowy:

  • 150 g serka mascarpone
  • 50 ml zimnej wody
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 ml bitej śmietany (36%)
  • 7 g żelatyny

Krem malinowo-truskawkowy:

  • 50 g malin
  • 50 g truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 ml zimnej wody
  • 7 g żelatyny
  • 100 g serka mascarpone
  • 200 ml bitej śmietany (36%)

Jak zrobić ciasto “leśny mech”.

Ciasto szpinakowe: Wszystkie użyte składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozmrozić szpinak, wycisnąć nadmiar wody (będziesz potrzebował 150 g szpinaku bez wody), a następnie włóż go do wysokiego pojemnika i polej olejem. Miksuj, aż jego konsystencja stanie się płynna i gładka.

Rozbij jajka do garnka, dodaj szczyptę soli i cukru pudru. Ubij, aż będą puszyste i prawie białe w konsystencji. Powinno to zająć około 8 minut. Wlej zblendowany szpinak z olejem do ubitych jajek w mniejszych partiach, kontynuując ubijanie.

Osobno przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sito, a następnie dodaj je do ubitych składników w misce. Wymieszaj delikatnie, ale dość szybko drewnianą łyżką. Wyłóż okrągłą formę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. Po upieczeniu pozwól mu ostygnąć, a następnie odetnij górną warstwę, aby wyrównać ciasto. Następnie pokrój ciasto na dwie połowy. Pośrodku jednej z połówek wytnij okrąg o średnicy 9 centymetrów za pomocą szklanki. Odłóż wycięte kawałki na bok i pozostaw do wyschnięcia na chwilę. Gdy staną się całkowicie zimne i lekko wysuszone, zmiksuj je w robocie kuchennym lub zmiażdż je drobno palcami.

Krem cytrynowy: Wlej żelatynę do filiżanki, zalej ją zimną wodą i odstaw na 10 minut. Po 10 minutach podgrzej przez 30 sekund w kuchence mikrofalowej. Następnie wlej cukier puder i sok z cytryny do gorącej żelatyny, a następnie wymieszaj i pozwól jej ostygnąć. Śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodać serek mascarpone i jeszcze cieknącą ale lekko osadzoną żelatynę. Mieszaj razem przez kilka dodatkowych sekund.

Umieść pierwszą warstwę ciasta w foremce do pieczenia i polej na nią gęstniejący krem cytrynowy. Przykryj krem warstwą, która ma wycięty środek (nie dociskaj ciasta do kremu, kółko w środku powinno pozostać puste). Umieść ciasto w lodówce na 20 minut.

Malinowy i truskawkowy krem: Wlej żelatynę do filiżanki, zalej ją zimną wodą i pozostaw na 10 minut. Następnie włóż go do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. Wymieszaj maliny i truskawki i przetrzyj je przez drobne sito. Wymieszaj zblendowane owoce z gorącą żelatyną i cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodać serek mascarpone i gęstniejące przeciery owocowe.

Wyjmij ciasto z lodówki. Pierwszym krokiem jest wypełnienie koła pokrojonego w cieście kremem owocowym. Włóż kilka jagód do mieszanki. Resztę mieszanki wylej na ciasto (odłóż 3-4 łyżki kremu owocowego do dekoracji ciasta) i równomiernie rozprowadź ją. Pozostaw śmietanę w lodówce na co najmniej 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z foremki, rozłóż krem wcześniej odłożony na wierzch i po bokach ciasta i posyp ciasto okruchami. Udekoruj wierzch ciasta malinami, jagodami i truskawkami. Włóż gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie zastygło.

Dobrze wiedzieć, kiedy robisz ciasto “leśny mech”.

Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 22 centymetrów.

Podczas pieczenia zawsze upewnij się, że środek ciasta jest upieczony przed wyjęciem go z piekarnika. Lepiej jest trzymać ciasto w piekarniku nieco dłużej, niż ciasto jest surowe.

Najczęściej zadawane pytania 

Do czego służy mech leśny?

Mchy izolują również glebę wiecznej zmarzliny lasu borealnego, dzięki czemu las jest dobrym pochłaniaczem dwutlenku węgla. Las magazynuje więcej węgla niż uwalnia w glebie, co pomaga zwalczać emisję gazów cieplarnianych. Bez mchów wieczna zmarzlina stopiłaby się i uwolniła wychwycony węgiel, przyspieszając zmiany klimatu.

Czy Super Moss żyje?

Czy mchy SuperMoss żyją? A. Nie. Mchy SuperMoss, porosty i inne elementy botaniczne zostały wysuszone i/lub zakonserwowane i nie są żywe.

Co możesz zrobić z mchem?

5 sposobów wykorzystania mchu do przetrwania na świeżym powietrzu

  • Opatrunek na rany. Zdjęcie: Dominik Kempf/Unsplash. …
  • Woda pitna. …
  • Fire Tinder. …
  • Izolacja pościeli. …
  • PREMIA.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button