
kurczak z rożną
Jeśli chodzi o grillowanie, piersi z kurczaka mogą być problematyczne, szczególnie piersi kurczaka bez kości, bez skóry. Samo mięso jest chude i bez kości, które mogłyby je izolować lub skóry, aby je chronić, ta naga pierś z kurczaka na grillu ma tendencję do łatwego rozgotowania i wysychania.
Grillowana pierś z kurczaka: rozwiązanie (solanka!)
Jedną z metod jest marynowanie kotletów z kurczaka lub piersi z kurczaka tłuczonych do równej grubości i szybkie grillowanie ich na dużym ogniu. Używamy tej metody do naszego kurczaka z limonką kolendry i działa dobrze.
Jak długo solanować piersi z kurczaka
Wystarczy 30 minut w prostym roztworze solanki 1/4 szklanki koszernej soli rozpuszczonej w 4 szklankach wody. Jest to cały czas, którego potrzebujesz, aby piersi z kurczaka wchłonęły wystarczającą ilość wilgoci, aby mogły lepiej wytrzymać ciepło grilla bez wysychania.
Po pół godzinie solanki wchłonięta sól nie jest tak duża, że kurczak staje się słony, ale wystarczy, aby smak grillowanego kurczaka został wzmocniony. Normalnie solilibyśmy grillowane piersi z kurczaka, prawda? Nie musisz tego robić, jeśli solanka.
Jak grillować piersi z kurczaka
Następnie wystarczy natrzeć papryką (świetnie nadaje się do koloru) i oliwą z oliwek (bez przyklejania się do grilla). Na gorącą stronę grilla kurczak idzie do pieczenia, a następnie chłodna strona do wykończenia. I masz piękne, idealnie soczyste grillowane piersi z kurczaka!
Składniki
Dla solanki:
- 4 szklanki wody
- 33 gramy soli (1/4 szklanki koszernej soli Diamond Crystal lub 2 łyżki koszernej soli Morton lub 1 1/2 łyżki drobnej soli morskiej)
Dla kurczaka:
- 1 1/2 do 2 funtów piersi kurczaka bez kości bez skóry
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (plus więcej na grilla)
- 1 1/2 łyżeczki papryki
Metoda
- Solanka pierś z kurczaka:
- W dużej misce wymieszaj sól w wodzie, aby się rozpuściła. Dodaj piersi z kurczaka do solanki. Włóż do lodówki i schładzaj przez 30 minut.
- Przygotuj grilla:
- Ułóż grill tak, aby jedna strona była przeznaczona na wysokie bezpośrednie ciepło, a druga strona była chłodniejsza. Alternatywnie można użyć patelni grillowej, ustawionej na średnim ogniu.
- Posmaruj kurczaka olejem i papryką:
- Usuń piersi z kurczaka z solanki i osusz. Posmaruj oliwą z oliwek i posyp równomiernie papryką.
- Grilluj piersi z kurczaka:
- Posmaruj ruszty rusztem z oliwek oliwą z oliwek. Umieść piersi z kurczaka po gorącej stronie grilla (lub na patelni grillowej). Pozwól grillowi z kurczakiem, bez zakłóceń, aż kawałki zaczną dostawać ślady grilla (możesz podnieść jeden, aby sprawdzić).
- Gdy kawałki kurczaka zrumienią się z jednej strony, odwróć je i przenieś na chłodniejszą stronę grilla (małe ciepło, nie brak ciepła). Przykryj i pozwól im dokończyć gotowanie.
- Usuń kurczaka z grilla, gdy wewnętrzna temperatura kurczaka osiągnie 155 ° F.
- Odpocznij piersi z kurczaka, a następnie podawaj:
- Zakryj piersi folią. Kurczak będzie nadal gotował w resztkowym ogniu, gdy odpoczywa. Pozwól mu odpocząć 5 do 10 minut przed krojeniem i podaniem.
FAKTY ŻYWIENIOWE
466 | KALORII |
18g | TŁUSZCZ |
0g | WĘGLOWODANÓW |
50% | BIAŁKO |
Najczęściej zadawane pytania
Czy grillowany kurczak jest zdrowy czy niezdrowy?
Jest niskokaloryczny, ma niską zawartość tłuszczu i wysoką wartość odżywczą. Grillowany kurczak jest również doskonałym źródłem białka. Ludzie, którzy otrzymują wystarczającą ilość tego składnika odżywczego, są bardziej skłonni do utrzymania masy mięśniowej i wspierania zdrowego metabolizmu. Nic dziwnego, że kurczak może podążać za tobą od niemowlęctwa do dorosłości!
Jak gotować grilla z kurczakiem?
Instrukcje
- Pozwól kurczakowi marynować przez co najmniej 4 godziny i do 12 godzin.
- Rozgrzej grill do 400 stopni F i zeskrobuj resztki z rusztów.
- Umieść piersi kurczaka na rozgrzanym grillu i zamknij pokrywkę….
- Po 6-8minutach odwróć pierś z kurczaka i gotuj jeszcze przez 6-8 minut.
Jaki jest sekret grillowania kurczaka?
Umieść skórę kurczaka stroną do góry na chłodniejszej części grilla. Umieść uda i podudzia bliżej płomieni i odłóż skrzydła i piersi dalej. Skrzydła i piersi gotują się szybciej i mogą wyschnąć lub poparzyć. Zamknij pokrywkę i gotuj przez około 15 minut.
Grillujesz kurczaka szybko czy wolno?
Albo ustaw węgle grilla po jednej stronie, abyś miał chłodne miejsce, połóż kurczaka na górnym stojaku grilla, dalej od ognia, lub, jeśli masz grill gazowy, po prostu obróć ciepło na niskie. Powolny i stały sprawia, że najlepszy kurczak BBQ.