gołąbki przepis

gołąbki przepis

gołąbki przepis

Ten przepis na gołąbki jest bardzo łatwy do przygotowania z liśćmi kapusty, mieloną wołowiną, ryżem i skondensowaną zupą pomidorową. Używam tego przepisu od ponad 20 lat i nadal go uwielbiam! Aby przyspieszyć, bułki gotuje się na patelni na płycie kuchennej, ale ten przepis działa również dobrze w powolnej kuchence.

Składniki

gołąbki przepis
Składniki
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki niegotowanego białego ryżu
  • 8 liści kapusty
  • 1 funt chudej mielonej wołowiny
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 1 (10,5 uncji) puszka skondensowanej zupy pomidorowej, podzielona
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

Wskazówki

gołąbki przepis

  1. Zagotuj wodę i ryż w rondlu.Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki, a płyn zostanie wchłonięty, około 20 minut.
  2. W międzyczasie zagotuj duży, szeroki rondel z lekko osoloną wodą.Dodaj liście kapusty i gotuj przez 2 do 4 minut lub do zmięknięcia;odpływ.
  3. Połącz mieloną wołowinę, 1 szklankę gotowanego ryżu, cebulę, jajko, 2 łyżki zupy pomidorowej, sól i w dużej misce; dokładnie wymieszaj.
  4. Łyżka około 2 łyżek mieszanki wołowej na każdy liść kapusty; przynieś jeden koniec liścia kapusty na mieszankę, zwijając i wsuwając końce, aby zapobiec wypadnięciu nadzienia.
  5. Umieść gołąbki na dużej patelni na średnim ogniu; wlej pozostałą zupę pomidorową na wierzch.Przykryj i zagotuj;Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, często mieszając i popijając cieczą.

Fakty żywieniowe (na porcję)

223 Kalorii
13g Tłuszcz
13g Węglowodanów
13g Białko

Najczęściej zadawane pytania 

Jaki jest najlepszy sposób na zmiękczenie kapusty?

Doprowadź duży garnek z wodą do wrzenia. Usuń rdzeń z kapusty. Umieść kapustę w wodzie, rdzeń stroną do dołu. Zmniejsz ogień, aby gotować i gotuj od 8 do 10 minut.

Jak długo trwa zmiękczenie główki kapusty?

Krok 1Pokrój kapustę w kliny lub pokrój w cienkie plasterki. Doprowadź duży garnek osolonej wody do wrzenia, a następnie dodaj kapustę. (Można stłoczyć garnek, ponieważ kapusta się skurczy!) Krok 2Gotować do miękkości, około 5 minut dla rozdrobnionej kapusty i 10 minut dla klinów.

Z czego zrobione są gołąbki ukraińskie?

Ukraińskie Holubtsi lub nadziewane gołąbki są wypełnione obfitym połączeniem mielonej wołowiny, ryżu i posiekanej cebuli.

Dlaczego moja gołąbka jest twarda?

Jeśli twoje gołąbki są zbyt twarde, oznacza to, że nie gotowałeś ich wystarczająco długo. Moja metoda na początek, pozwalając kapuście usiąść na noc, zaczyna sprawiać, że kapusta jest przyjemna i miękka. Ale jeśli nadal nie są wystarczająco miękkie po ugotowaniu, oznacza to, że musisz je zwrócić do piekarnika i gotować dłużej.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button