
kebab
Co to jest kebab?, również kebob orkiszowy lub kabob, danie pochodzenia bliskowschodniego lub środkowoazjatyckiego, które zazwyczaj łączy małe kawałki mięsa, takie jak jagnięcina lub wołowina z warzywami na szpikulcu, a następnie jest grillowane.
Kebab wywodzi się od perskiego terminu na danie, które przeszło zarówno do arabskiego (jako kabāb), jak i tureckiego (jako kebap). Uważa się, że kebaby powstały wśród ludów transhumant w Azji Środkowej, których dieta bogata w mięso została nieco przekształcona w kontekście miejskim, gdzie warzywa były łatwiej dostępne.
Mięso kebabowe jest zazwyczaj odcinane od kości na kostki wielkości kęsa, chociaż popularna jest również kafta (mielone mięso i orzechy z przyprawami, formowane w klopsiki). Mięso jest zwykle marynowane w oliwie z oliwek i soku z cytryny, z dodatkiem różnych przypraw, od stosunkowo łagodnych, takich jak czosnek, po ostrą paprykę i wędzoną paprykę. Typowe warzywa to bakłażan (bakłażan), pomidor, ziemniak i cebula. Mięso i warzywa są na przemian wzdłuż szpikulca, a następnie umieszczane na piecu na węgiel drzewny i grillowane. Wykorzystanie węgla drzewnego jest ekonomicznym dostosowaniem do szerokiego niedoboru drewna opałowego na Bliskim Wschodzie i rzadko kiedy kebaby są tam gotowane bezpośrednio na drewnie.
Znane są dziesiątki rodzajów kebabów, niektóre spożywane regionalnie, a niektóre szeroko znane na całym świecie. Być może najbardziej znanym z tych ostatnich jest shish kebab, chociaż termin ten jest nieodkrywczy, ponieważ oznacza po prostu “szpikulce mięsne” (z tureckiego şiş kebap). Ma bliskiego kuzyna w szaszłyku, spożywanego w regionie Kaukazu i Rosji. Wołowina lub jagnięcina jest preferowanym mięsem na Bliskim Wschodzie, chociaż stosuje się również kurczaka. Döner kebab, który bierze swoją nazwę od tureckich słów oznaczających “obracające się mięso”, jest podobny do shawarma i gyros: mięso jest krojone, układane w stosy i pieczone na pionowym rożnie, a następnie wycinane z rożna i podawane w pita lub innym płaskim chlebie. Greckie souvlaki to wersja szaszłyka, która używa tylko mięsa, dość podobnego do tureckiego çöp şiş, “szaszłykowane śmieci”, żartobliwa nazwa, która odnosi się do faktu, że mięso jest często złomem pozostałym po zdjęciu innych kawałków. Kebaby są często spożywane z sosem jogurtowym i podawane z ryżem.
Prawdopodobnie nie ma miasta o dowolnej wielkości w arabskojęzycznych i perskojęzycznych częściach świata, które nie ma restauracji z kebabem lub ulicznego sprzedawcy. Kebaby są popularne daleko poza ich rodzimym regionem i są standardowymi elementami menu restauracji i na stoiskach z jedzeniem. W Niemczech i Skandynawii, z dużą populacją tureckich imigrantów, döner kebab jest popularnym fast foodem od dziesięcioleci, podczas gdy Kanadyjczycy morscy jedzą wersję o nazwie “Halifax donair”, której sos zawiera skondensowane mleko i cukier wraz z bardziej tradycyjnymi składnikami, takimi jak czosnek i papryka. Kebaby bez mięsa mogą być wegetariańskie lub wegańskie.
Najczęściej zadawane pytania
Czy kebab jest arabski czy turecki?
kebab, również kebob orkiszowy lub kabob, danie pochodzenia bliskowschodniego lub środkowoazjatyckiego, które zazwyczaj łączy małe kawałki mięsa, takie jak jagnięcina lub wołowina z warzywami na szpikulcu, a następnie jest grillowane. Kebab wywodzi się z perskiego terminu na danie, które przeszło zarówno do arabskiego (jako kabāb), jak i tureckiego (jako kebap)
Jakiego rodzaju mięsem jest kebab?
Tradycyjnym mięsem doner kebab jest jagnięcina. Obecnie kurczak, cielęcina, indyk i wołowina są gotowane w ten sam sposób, z kombinacją mięsa cielęcego, mięsa jagnięcego i tłuszczu z ogona jagnięcego będącego kombinacją w Turcji. (Tłuste kawałki utrzymują mięso wilgotne i aromatyczne, gdy gotuje się na rożnie.)
Jak nazywa się kebab po angielsku?
kebab w brytyjskim angielskim
(kəˈbæb ) rzeczownik. Danie składające się z małych kawałków mięsa, pomidorów, cebuli itp., Nawleczone na szaszłyki i grillowane, zazwyczaj na węglu drzewnym. Zwany też: shish kebab, kabob, cabob.
Czy kebab to pakistańskie jedzenie?
Kebab to znane pakistańskie danie odnoszące się do mięsa zmieszanego z przyprawami, podawanego głównie z ryżem lub chlebem i sałatką. Stał się podstawą kuchni południowoazjatyckiej, popularnej na całym świecie ze względu na pyszne smaki i jako pozycja w menu wielu pakistańskich restauracji halal.
Czy kebab i shawarma to samo?
Kebab to połączenie mielonego mięsa, mąki lub bułki tartej i różnych przypraw gotowanych na patelni lub w grillu lub tandoor, podczas gdy shawarma jest odmianą kebaba i jest przygotowywana z mięsa pieczonego pionowo.
Jak nazywa się pakistański kebab?
Chapli kebab to pasztecik z mięsa mielonego, bardzo popularny w Pakistanie. Zmieszana z mieszanką przypraw, mielona wołowina jest spłaszczana w paszteciki i płytko smażona, aż zewnętrzna część będzie zwęglona i aromatyczna.
Czy shami kebab?
Shami kebab to delikatne kotlety wykonane z wołowiny i chana dal (żółty groszek), a następnie zanurzone w jajkach i smażone na patelni. Te kebaby są przyjazne dla dzieci, naturalnie bezglutenowe i tak zdrowe! Ten prosty przepis sprawia, że duża partia cieszy się teraz niektórymi i zamraża resztę na później!