
Chłopski Garnek
Chłopski Garnek to pyszne danie jednogarnkowe, które będzie świetnym pomysłem na obiad. Co najlepsze, nie ma jednego, ścisłego przepisu na to danie – możesz wrzucić wszystko, co chcesz, do garnka chłopa, który po prostu masz w lodówce. Czy masz za dużo ziemniaków i wkrótce się zepsują? Czy masz nadmiar marchwi? Czy wczorajsze mięso było niewykorzystane? Nie ma problemu – witaj w moim chłopskim przepisie na garnek.
Składniki
Składniki na garnek chłopski: grzyby, marchew, kiełbasa, ziemniaki, czosnek, koperek, cebula, papryka, bulion warzywny, pokrojone pomidory, olej i przyprawy – sól,, bazylia, tymianek, oregano, curry, wędzona papryka, suszony czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
Instrukcje krok po kroku

- Obieram, myję i kroję cebulę na małe kawałki.
- Obieram i siekam czosnek. Możesz użyć wyciskarki do czosnku, nie chciałem wyjmować mojej i brudzić jej na trzy ząbki.
- Rozgrzewam olej w pustym garnku.
- Cebula i czosnek lądują na gorącym oleju.
- Smażę minutę lub dwie, aby lekko się zarumienić i zmiękczyć cebulę. Cały czas to mieszam.
- Myję, przetwarzam i kroję paprykę. Zwykle robię to na mniejszych kawałkach, ale moja żona nie lubi papryki i zawsze wybiera je oddzielnie od potrawy, aby ich nie jeść, więc ułatwiam jej życie i daję jej większe kawałki. Wszystkie soki i smaki i tak trafią do potrawy.
- Dodaję paprykę do garnka.
- Wszystko mieszam
- Pokroiłem kiełbasę. Możesz go pokroić, możesz zrobić z niego małe kawałki, możesz robić, co chcesz
- Kiełbasa do garnka.
- Znowu to mieszam. Zaczyna ładnie pachnieć.
- Dokładnie myję marchewkę (możesz ją obrać, jeśli boisz się skóry) i pokroiłem. Raczej drobniejszy niż reszta składników, ponieważ marchewka jest twardsza i osiągnięcie wystarczająco miękkiej formy konsumpcji zajmie więcej czasu.
- Marchew do garnka. Mieszanie.
- Obieram, myję i kroję ziemniaki. Podobnie jak w przypadku marchwi – dobrze, bo są surowe i ugotują się z resztą w garnku. Jeśli wolisz ziemniaka w większych kawałkach, sugeruję, abyś ugotował go osobno przed dodaniem go do naszego dania. Ponieważ z definicji robię tutaj danie jednogarnkowe, ziemniak ląduje w naczyniu na surowo i tam zostanie zrobiony. Wszystko będzie ok.
- Myję i kroję grzyby.
- Do garnka.
- Mieszanie
- Nalewam danie bulionem warzywnym, najlepiej gorącym, aby składniki nie ostygły.
- Dodaję pomidory.
- Dodaję przyprawy.
- Myję i kroję koperek.
- Koperek do garnka.
- I mamy wszystko. Wygląda obłędnie i pachnie jeszcze lepiej. Kilka razy wszystko dobrze mieszam, aby składniki łączyły się jak najlepiej.
- Zmniejszam moc i nakładam pokrywkę na garnek. Pozostawiam do gotowania na wolnym ogniu przez około 30-40 minut (aż ziemniaki zmiękną). Mieszam kilka razy podczas procesu.
- Gdy cały dom pachnie mięsem, warzywami i przyprawami, to znak, że chłopski garnek jest gotowy! Odkrywam pokrywę i znajduję ten widok. Nie pozostaje nic innego, jak założyć i zjeść.
Składniki

- 400 g dobrej jakości kiełbas
- 400 g ziemniaków (trzy średnie kawałki)
- 400 g cebuli (dwa średnie kawałki)
- 400 g pokrojonych pomidorów (jedna puszka)
- 200 g marchwi (jeden duży kawałek)
- 200 g grzybów (cztery duże kawałki)
- 200 g papryki (jedna sztuka)
- 300 ml bulionu warzywnego lub kostki bulionu
- 3 ząbki czosnku
- 2-4 gałęzie świeżego kopru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 3 liście laurowe
- 4 kawałki ziela angielskiego
Instrukcje
- Obierz, umyj i pokrój cebulę.
- Obierz i posiekaj czosnek.Możesz również wycisnąć go przez wyciskarkę do czosnku.
- W naczyniu głównym (dużym garnku) rozgrzej olej.
- Do garnka włóż cebulę i czosnek.Smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
- W międzyczasie umyj i pokrój paprykę.Dodaj go do garnka i wymieszaj całość.
- Pokrój kiełbasę, grzyby, marchewkę (dość drobno, aby mogły zmięknąć w garnku) i ziemniaki (nawet drobniejsze niż marchew, ponieważ są dość surowe).Dodaj wszystko do garnka, wymieszaj.
- Do garnka polej bulion i pokrojone pomidory.
- Dodaj przyprawy i posiekany koperek.Dobrze wymieszaj.
- Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i pozostaw do gotowania przez 30-40 minut (aż ziemniaki będą gotowe).W międzyczasie mieszaj kilka razy. Jest gotowy – posmakuj!
Odżywianie
Porcja: 373g | Kalorii: 318kcal | Tłuszcz: 15g | Białko: 24g | Węglowodany: 21g
Najczęściej zadawane pytania
Czym jest proste chłopskie jedzenie?
Co jedliby chłopi? Koncentrując się na “życiu tylko z tego, co można wyhodować”, tradycyjna dieta chłopska była zatem głównie oparta na roślinach, z pełnymi ziarnami (ryż, jęczmień, owies, żyto) i warzywami, takimi jak ziemniaki, które były głównym źródłem pożywienia, a rośliny strączkowe stanowiły główne źródło białka.
Jak nazywa się francuskie chłopskie jedzenie?
Cassoulet. Najlepsze chłopskie jedzenie, cassoulet to przede wszystkim tania i odżywcza fasola usiana mięsem, warzywami i ziołami oraz wolno gotowana, aby stworzyć warstwy smaku. Tradycyjnie kucharze używali wszelkiego dostępnego mięsa, często kaczki i kiełbasy z resztek droższych kawałków
Co najczęściej jedli chłopi?
Odkrycia wykazały, że gulasze (lub garnki) z mięsa (wołowiny i baraniny) oraz warzyw, takich jak kapusta i por, były podstawą średniowiecznej diety chłopskiej. Badania wykazały również, że produkty mleczne, prawdopodobnie “zielone sery”, o których wiadomo, że są spożywane przez chłopów, również odgrywały ważną rolę w ich diecie.