Chłopski Garnek

Chłopski Garnek

Chłopski Garnek

Chłopski Garnek to pyszne danie jednogarnkowe, które będzie świetnym pomysłem na obiad. Co najlepsze, nie ma jednego, ścisłego przepisu na to danie – możesz wrzucić wszystko, co chcesz, do garnka chłopa, który po prostu masz w lodówce. Czy masz za dużo ziemniaków i wkrótce się zepsują? Czy masz nadmiar marchwi? Czy wczorajsze mięso było niewykorzystane? Nie ma problemu – witaj w moim chłopskim przepisie na garnek.

Składniki

Składniki na garnek chłopski: grzyby, marchew, kiełbasa, ziemniaki, czosnek, koperek, cebula, papryka, bulion warzywny, pokrojone pomidory, olej i przyprawy – sól,, bazylia, tymianek, oregano, curry, wędzona papryka, suszony czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.

Instrukcje krok po kroku

Chłopski Garnek
Instrukcje krok po kroku
  1. Obieram, myję i kroję cebulę na małe kawałki.
  2. Obieram i siekam czosnek. Możesz użyć wyciskarki do czosnku, nie chciałem wyjmować mojej i brudzić jej na trzy ząbki.
  3. Rozgrzewam olej w pustym garnku.
  4. Cebula i czosnek lądują na gorącym oleju.
  5. Smażę minutę lub dwie, aby lekko się zarumienić i zmiękczyć cebulę. Cały czas to mieszam.
  6. Myję, przetwarzam i kroję paprykę. Zwykle robię to na mniejszych kawałkach, ale moja żona nie lubi papryki i zawsze wybiera je oddzielnie od potrawy, aby ich nie jeść, więc ułatwiam jej życie i daję jej większe kawałki. Wszystkie soki i smaki i tak trafią do potrawy.
  7. Dodaję paprykę do garnka.
  8. Wszystko mieszam
  9. Pokroiłem kiełbasę. Możesz go pokroić, możesz zrobić z niego małe kawałki, możesz robić, co chcesz
  10. Kiełbasa do garnka.
  11. Znowu to mieszam. Zaczyna ładnie pachnieć.
  12. Dokładnie myję marchewkę (możesz ją obrać, jeśli boisz się skóry) i pokroiłem. Raczej drobniejszy niż reszta składników, ponieważ marchewka jest twardsza i osiągnięcie wystarczająco miękkiej formy konsumpcji zajmie więcej czasu.
  13. Marchew do garnka. Mieszanie.
  14. Obieram, myję i kroję ziemniaki. Podobnie jak w przypadku marchwi – dobrze, bo są surowe i ugotują się z resztą w garnku. Jeśli wolisz ziemniaka w większych kawałkach, sugeruję, abyś ugotował go osobno przed dodaniem go do naszego dania. Ponieważ z definicji robię tutaj danie jednogarnkowe, ziemniak ląduje w naczyniu na surowo i tam zostanie zrobiony. Wszystko będzie ok.
  15. Myję i kroję grzyby.
  16. Do garnka.
  17. Mieszanie
  18. Nalewam danie bulionem warzywnym, najlepiej gorącym, aby składniki nie ostygły.
  19. Dodaję pomidory.
  20. Dodaję przyprawy.
  21. Myję i kroję koperek.
  22. Koperek do garnka.
  23. I mamy wszystko. Wygląda obłędnie i pachnie jeszcze lepiej. Kilka razy wszystko dobrze mieszam, aby składniki łączyły się jak najlepiej.
  24. Zmniejszam moc i nakładam pokrywkę na garnek. Pozostawiam do gotowania na wolnym ogniu przez około 30-40 minut (aż ziemniaki zmiękną). Mieszam kilka razy podczas procesu.
  25. Gdy cały dom pachnie mięsem, warzywami i przyprawami, to znak, że chłopski garnek jest gotowy! Odkrywam pokrywę i znajduję ten widok. Nie pozostaje nic innego, jak założyć i zjeść.

Składniki

Chłopski Garnek
Składniki
  • 400 g dobrej jakości kiełbas
  • 400 g ziemniaków (trzy średnie kawałki)
  • 400 g cebuli (dwa średnie kawałki)
  • 400 g pokrojonych pomidorów (jedna puszka)
  • 200 g marchwi (jeden duży kawałek)
  • 200 g grzybów (cztery duże kawałki)
  • 200 g papryki (jedna sztuka)
  • 300 ml bulionu warzywnego lub kostki bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-4 gałęzie świeżego kopru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 liście laurowe
  • 4 kawałki ziela angielskiego

Instrukcje

  1. Obierz, umyj i pokrój cebulę.
  2. Obierz i posiekaj czosnek.Możesz również wycisnąć go przez wyciskarkę do czosnku.
  3. W naczyniu głównym (dużym garnku) rozgrzej olej.
  4. Do garnka włóż cebulę i czosnek.Smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  5. W międzyczasie umyj i pokrój paprykę.Dodaj go do garnka i wymieszaj całość.
  6. Pokrój kiełbasę, grzyby, marchewkę (dość drobno, aby mogły zmięknąć w garnku) i ziemniaki (nawet drobniejsze niż marchew, ponieważ są dość surowe).Dodaj wszystko do garnka, wymieszaj.
  7. Do garnka polej bulion i pokrojone pomidory.
  8. Dodaj przyprawy i posiekany koperek.Dobrze wymieszaj.
  9. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i pozostaw do gotowania przez 30-40 minut (aż ziemniaki będą gotowe).W międzyczasie mieszaj kilka razy. Jest gotowy – posmakuj!

Odżywianie

Porcja: 373g | Kalorii: 318kcal | Tłuszcz: 15g | Białko: 24g | Węglowodany: 21g

Najczęściej zadawane pytania

Czym jest proste chłopskie jedzenie?

Co jedliby chłopi? Koncentrując się na “życiu tylko z tego, co można wyhodować”, tradycyjna dieta chłopska była zatem głównie oparta na roślinach, z pełnymi ziarnami (ryż, jęczmień, owies, żyto) i warzywami, takimi jak ziemniaki, które były głównym źródłem pożywienia, a rośliny strączkowe stanowiły główne źródło białka.

Jak nazywa się francuskie chłopskie jedzenie?

Cassoulet. Najlepsze chłopskie jedzenie, cassoulet to przede wszystkim tania i odżywcza fasola usiana mięsem, warzywami i ziołami oraz wolno gotowana, aby stworzyć warstwy smaku. Tradycyjnie kucharze używali wszelkiego dostępnego mięsa, często kaczki i kiełbasy z resztek droższych kawałków

Co najczęściej jedli chłopi?

Odkrycia wykazały, że gulasze (lub garnki) z mięsa (wołowiny i baraniny) oraz warzyw, takich jak kapusta i por, były podstawą średniowiecznej diety chłopskiej. Badania wykazały również, że produkty mleczne, prawdopodobnie “zielone sery”, o których wiadomo, że są spożywane przez chłopów, również odgrywały ważną rolę w ich diecie.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button