Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta to klasyczna włoska przystawka, którą łatwo zrobić w domu. Tosty chleb zwieńczony jest pomidorami, parmezanem, czosnkiem i świeżą bazylią. Użyj wysokiej jakości octu balsamicznego, aby uzyskać najlepsze wyniki

  • Czas przygotowania:15 min
  • Czas gotowania:5 min
  • Całkowity czas:20 min
  • Porcji:8
  • Plon:8 bruschetta

Ten najwyżej oceniany przepis na bruschettę udowadnia, że lato daje idealnie dojrzałe i soczyste pomidory, jeden z najlepszych sposobów na ich delektowanie się jest również jednym z najłatwiejszych.

Co to jest Bruschetta?

Bruschetta
Co to jest Bruschetta?

Bruschetta (wymawiane brew-SKET-tah) to włoska przystawka lub przystawka, która zaczyna się od podstawy tostowego lub grillowanego chleba. Chleb jest następnie podawany na ciepło z polewą lub z polewą z boku, aby każda osoba mogła zbudować własną bruschettę. Bruschetta ma być podawana jako podręczny pokarm dla palców, wystarczająco duży na jeden lub dwa kęsy.

 

 

Jak zrobić Bruschetta

 

Szczegółową listę składników i instrukcje krok po kroku znajdziesz w poniższym przepisie, ale przejdźmy do podstaw:

Co to jest Bruschetta?

Bruschetta
Co to jest Bruschetta?

Najlepszy chleb dla bruschetty ma mocną skórkę i jest wystarczająco twardy, aby utrzymać bruschettę. Wybierz bochenek włoskiego chleba, taki jak ciabatta, na bardziej tradycyjną bruschettę. Ten przepis wykorzystuje kromki francuskiego chleba, takie jak bagietka. Pokrój chleb na przekątnej o grubości co najmniej 1/4 cala lub więcej, aby uzyskać owalny kształt.

 

Jak zrobić bruschettę?

Bruschetta
Jak zrobić bruschettę

Poniżej znajdziesz pełny, krok po kroku przepis – ale oto kilka naszych ulubionych wskazówek, jak zrobić najlepszą bruschettę za każdym razem:

  • Liczy się jakość: Piękno prostego przepisu, takiego jak bruschetta, polega na tym, że prezentuje smak poszczególnych składników.W tym przepisie możesz naprawdę poczuć różnicę, gdy użyjesz dojrzałych pomidorów i świeżej (nie suszonej) bazylii; najlepsza oliwa z oliwek i ocet balsamiczny, na jakie możesz sobie pozwolić, oraz ręcznie starty parmezan zamiast paczkowanego tartego sera.
  • Dodaj smaku czosnkiem: Jako alternatywę dla dodawania mielonego surowego czosnku do mieszanki pomidorów, pokrój obrany ząbek czosnku na pół wzdłuż i lekko potrzyj pociętą stroną o lekko szorstką powierzchnię tostowego chleba, aby nadać odrobinę smaku czosnku. Wetrzyj trochę więcej czosnku, aby uzyskać silniejszy smak, jeśli chcesz. Ale uważaj: trochę czosnku to długa droga.
  • Bądź cierpliwy: Przygotuj mieszankę pomidorów i pozostaw ją na kilka godzin, aby smaki mogły rozwinąć się bardziej złożone. Tak, pomidory mogą wydzielać dużo soku podczas marynowania, ale jeśli uważasz, że mieszanka jest zbyt soczysta w czasie serwowania, po prostu użyj łyżki cedzakowej, aby podnieść polewę bruschetta, gdy łyżką ją nakładasz na chleb. Nie wyrzucaj jednak płynu – wiele osób uwielbia zanurzać się w nim z dodatkowym chlebem. Jeśli masz zamiar najpierw posypać chleb przed podaniem, zachowaj ten krok do ostatniej chwili, aby chleb nie rozmoczył się, gdy siedzi.

Co podawać z Bruschettą

Przygotuj posiłek, podając tę klasyczną włoską przystawkę z naszą kolekcją szybkich i łatwych włoskich kolacji gotowych w 45 minut lub krócej. Oto podgląd tego, co znajdziesz:

Składniki

  • 1 bochenek francuskiego chleba, pokrojony w kromki 1/4 cala
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 8 pomidorów romskich (śliwkowych), pokrojonych w kostkę
  • 1/3 szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 uncja parmezanu, świeżo startego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka dobrej jakości octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 łyżeczki koszernej soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Wskazówki

Bruschetta
Wskazówki
  1. Zbierz wszystkie składniki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C).
  3. Posmaruj kromki chleba po obu stronach lekko 1 łyżką oleju stołowego i umieść na dużej blasze do pieczenia.Tosty chleb do złota, 5 do 10 minut, obracając się w połowie.
  4. W międzyczasie wrzuć pomidory, bazylię, parmezan i czosnek do miski.
  5. Wymieszaj z octem balsamicznym, 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, koszerną solą i pieprzem.
  6. Łyżką mieszanki pomidorów na tostowe kromki chleba i natychmiast podawaj.

Fakty żywieniowe (na porcję)

197 Kalorii
4g Tłuszcz
33g Węglowodanów
8g Białko

Najczęściej zadawane pytania

Co to jest bruschetta włoska?

Etymologia. Rzeczownik bruschetta (liczba mnoga bruschette) pochodzi od czasownika w dialekcie rzymskim bruscare, odpowiednika włoskiego słowa abbrustolire, które oznacza “wznosić toast” lub “piec nad węglami”. Opiekanie chleba i moczenie go świeżo wyciśniętą oliwą z oliwek jest “praktyką prawdopodobnie tak starą jak sam Rzym”.

Czy bruschetta to tylko chleb?

Bruschetta odnosi się do chleba. Tylko chleb. Cokolwiek trafia na wierzch, jest po prostu ekstra. Słowo bruschetta jest włoskie (duh) i pochodzi od czasownika bruscare

Czy bruschetta to chleb czy polewa?

FYI: Bruschetta jest chlebem, a nie polewą, i wymawia się “brew-sketta”, a nie “brew-shetta”

Z czego zrobiona jest bruschetta?

Bruschetta to klasyczna włoska przystawka, którą łatwo zrobić w domu. Tosty chleb zwieńczony jest pomidorami, parmezanem, czosnkiem i świeżą bazylią. Użyj wysokiej jakości octu balsamicznego, aby uzyskać najlepsze rezultaty.

Czy bruschetta jest zdrowa do jedzenia?

Pomimo tego, że jest to mniejsze danie, istnieje kilka znaczących korzyści zdrowotnych, które pochodzą z bruschetta. Wiele z nich znajduje się w pomidorach! Między innymi są doskonałym źródłem potasu i witaminy C. Są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w robieniu różnych rzeczy dla twojego ciała.

więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button