Borowik

Borowik

Borowik

Borowiki – znane jako Boletus edulis lub borowiki groszowe – to jadalny grzyb, który można znaleźć świeży lub suszony. Borowiki zawsze były uważane za króla grzybów, najszlachetniejsze, najbardziej atrakcyjne (pozornie zaprojektowane na stół) i najbardziej aromatyczne do gotowania. Z okrągłą białą łodygą i ciemniejszą czapką, borowiki rosną w wilgotnym podszyciu lasu i można je zbierać między sierpniem a październikiem. Jego miąższ jest jędrny i solidny o intensywnym, przyjemnym zapachu i delikatnym smaku.

Borowiki są dość wszechstronne w kuchni. Świetnie sprawdzają się w risotto, z tagliatelle lub jako przystawka. Mogą być gwiazdą w pojedynczych daniach lub przystawce do dań mięsnych. Borowiki są dość delikatne, więc nie potrzebują długiego czasu gotowania. Można je dusić, smażyć lub jeść na surowo lub z zielenią sałatkową. Borowiki są bardzo łatwo psujące się, więc kupując je, sprawdź, czy wyglądają zdrowo, czy nie mają małych w łodygach lub czapkach (wskazujących na pasożyty lub robaki) oraz czy są ładne i jędrne.

1. Sos borowikowy

Borowik
Sos borowikowy

Smażone grzyby z pomidorami to szybka i smaczna przystawka. Na dużej patelni umieść olej, pokrojony czosnek i cały stek z zadu, kilka liści oregano i zmieloną gałązkę pietruszki. Oczyść borowiki i pokrój je na kawałki, dodaj trzy lub cztery łyżki przecieru pomidorowego i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, gdy grzyby ugotują się na sucho. Dodaj sól do smaku i podawaj.

 

2. Borowiki smażą

Borowik
2. Borowiki smażą

Jest to klasyczny sposób przygotowania borowików, idealny do delektowania się nimi jako dodatek lub polewa do makaronu lub polenty. To kolejne danie, które szybko się gotuje. Po oczyszczeniu grzybów pokrój je w cienkie plasterki. Na dużej patelni podsmaż pokrojony czosnek w mżawce oleju, a następnie dodaj grzyby. Gotuj na dużym ogniu przez kilka minut lub do momentu, aż zmiękną. Dodaj sól do smaku, posyp mieloną natką pietruszki i podawaj. Możesz również podawać grzyby z kawałkiem mięsa gotowanym rzadko jak na danie, które wszyscy lubią.

3. Smażone borowiki

Borowik
Smażone borowiki

Świetne jako przystawka lub przystawka, smażone grzyby są prawdziwą ucztą. Delikatnie oczyść grzyby wilgotnym ręcznikiem papierowym i odetnij najniższą część łodygi. Następnie pokrój grzyby na pół i pokrój je w plasterki o tej samej grubości. Nie kroić ich zbyt cienko, bo grzyby mogą się rozpaść. Zanurz każdy plaster w mące kukurydzianej, a następnie usmaż je na patelni z gorącym olejem arachidowym. Obróć je widelcem, a następnie ustaw każdy kawałek na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj na gorąco. Jeśli chcesz, możesz zrobić ciasto z mleka, mąki i jajka, aby usmażyć grzyby. To będzie bardziej serdeczne danie.

4. Kremowe borowiki

Borowik
Kremowe borowiki

Potrzebujesz specjalnego dania, które szybko się łączy, ale jest pyszne? Następnie weź trochę borowików, oczyść je i pokrój cienko. Podsmaż je na patelni z olejem z ząbkiem czosnku. Sól do smaku i dodaj świeżą śmietanę, gałkę muszkatołową i mieloną natkę pietruszki. Gotuj, aż śmietana zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia. Ten pyszny sos śmietanowy może być używany jako nadzienie do pikantnego ciasta: wystarczy wyłożyć naczynie do pieczenia pergaminem i rozwałkować ciasto francuskie lub kruche, umieścić je na patelni, posypać skórką bułką tartą, a następnie napełnić ciasto kremowanymi borowikami. Piecz ciasto przez 20 minut w temperaturze 350 ° F i podawaj bardzo gorąco.

5. Sałatka z borowików

Borowik
Sałatka z borowików

Sałatka grzybowa z borowików to przysmak, który dla wielu osób może być nowym pomysłem. Niektórzy wciąż kręcą nosem na myśl o jedzeniu borowików bez ich gotowania. A szkoda, ponieważ świeże surowe borowiki mają chrupiącą konsystencję i mnóstwo smaków. Delikatnie oczyść grzyby, pokrój je na pół, a następnie pokrój je cienko mandoliną lub golarką truflową. Ubierz je w oliwę z oliwek, sól i płatki sera Parmigiano Reggiano.

 

 

Najczęściej zadawane pytania 

Jak gotujesz podgrzybki?

Gotowanie świeżych podgrzybków

Aby zmniejszyć tę jakość, szybko smaż plastry na oleju lub maśle. Najprostszą metodą przygotowania jest podsmażenie ich w oliwie z oliwek i maśle, a następnie dodanie bogatego brązowego sosu i podanie jako dodatek ze stekiem, pieczonym kurczakiem lub rybą. Lub warstwa smażonych grzybów na ryżu, pieczonych lub tłuczonych ziemniakach.

Czy podgrzybki są dobre do jedzenia?

Większość podgrzybków jest jadalna, a niektóre – lub Penny Bun Bolete, Boletus edulis, są uważane za prawdziwe przysmaki i przynoszą wysokie ceny w restauracjach. Istnieje jednak kilka trujących podgrzybków i innych, których gorzki smak sprawia, że ich dodatek do potrawy z grzybów jest niewskazany.

Czy borowik jest trujący?

Toksyczność. Podgrzybki królewskie są jadalne dla większości ludzi. Rzadko zdarza się, że kilka osób choruje z powodu rozstroju żołądka, wymiotów i biegunki. Leczenie: Skontaktuj się z regionalnym Centrum Kontroli Zatruć, jeśli Ty lub ktoś, kogo znasz, jest chory po zjedzeniu podgrzybków.

Czy możesz jeść łodygi podgrzybków?

Po prawidłowym zidentyfikowaniu grzybów nadszedł czas, aby rozpocząć ich przygotowanie. Borowiki szybko gniją; Wszelkie mokre i papkowate spodnie strony lub łodygi wypełnione owadami należy wyrzucić. Należy również usunąć twardą lub włóknistą łodygę starszego podgrzybka

więcej menu;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button