
Bambus ząbki
Pędy bambusa to młode kiełki rośliny o tej samej nazwie. Są popularnym składnikiem do gotowania w wielu krajach azjatyckich ze względu na ich smakowitość, a także bogate korzyści zdrowotne. Podobnie jak składniki z Azji, takie jak kikurage i korzeń lotosu, stają się coraz bardziej popularne w świecie zachodnim, coraz więcej osób zaczyna zdawać sobie sprawę z zalet tych niesamowitych kiełków w kuchni.

Składniki
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 (14 uncji) może cienko pokrojone pędy bambusa
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 świeża czerwona papryka chile, posiekana i mielona
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonych płatków czerwonej papryki
- 3 uncje mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka wina ryżowego Shaoxing
- sól do smaku
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 3 łyżki bulionu z kurczaka
- 3 zielone cebule, cienko pokrojone
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Wskazówki
- Rozgrzej jedną łyżkę oleju arachidowego w woku ustawionym na średnim ogniu.Dodaj pędy bambus kobyłka na patelnię;Smażyć do suchości i zapachu, około 3 minut. Wyjmij z woka i zarezerwuj.
- Zwiększ temperaturę do wysokiej i wlej pozostały olej arachidowy.Szybko usmaż płatki czosnku, czerwonego chile i czerwonej papryki w gorącym oleju, aż będą pachnące.Wmieszaj wieprzowinę i kontynuuj smażenie, aż się ugotuje. Wlać wino; Dopraw solą do smaku.
- Włóż pędy bambusa do woka i podgrzewaj, aż zacznie skwierczeć.Dodaj ocet ryżowy, sos sojowy, bulion z kurczaka i dodatkową sól do smaku.Gotuj i mieszaj przez 1 do 2 minut, aby smak przeniknął do pędów bambusa. Pod koniec gotowania wymieszaj zieloną cebulę. Usuń wok z ognia; Przed podaniem dodaj olej sezamowy.
Fakty żywieniowe (na porcję)
353 | Kalorii |
30g | Tłuszcz |
12g | Węglowodanów |
12g | Białko |
Najczęściej zadawane pytania
Jak gotować bambus?
Dusić na małym ogniu, aż gruba część pędu Bambus Ząbki będzie po prostu delikatna podczas wkładania szpikulca. (35-40 minut dla małego lub średniego pędu bambusa). Wyłącz ogrzewanie i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Obierz twarde liście każdego pędu bambusa, aby odsłonić delikatne wnętrze.
Czy jedzenie bambusa jest dla ciebie dobre?
Przy tak wielu witaminach i minerałach upakowanych w te mocne pędy, nie jest zaskoczeniem, że bambus ma wiele korzyści zdrowotnych. Przy wysokim poziomie błonnika i bardzo małej ilości kalorii na porcję, pędy bambusa są świetnym sposobem na obniżenie poziomu “złego” cholesterolu LDL.
Jak smakuje bambus?
Pędy bambusa mają dość słodki, ziemisty smak, ale są wyjątkowe, ponieważ zachowują swoje chrupiące właściwości nawet po ugotowaniu. Poszukaj świeżych pędów bez papkowatych lub czarnych plam i które wydają się dość ciężkie ze względu na ich rozmiar. Wymagają sporo obróbki, aby były jadalne.
Jak przygotować bambus do jedzenia?
Odetnij i wyrzuć spiczastą końcówkę i włóknistą podstawę. Gotowanie: Umieść pęd w rondlu i przykryj wodą i zagotuj przez 20 minut; Zmień wodę i gotuj na wolnym ogniu, aż pędy będą miękkie. (Ta procedura usunie kwas cyjanowodorowy, który nadaje bambusowi gorzki smak.)
Czy gotowany bambus jest zdrowy?
Pędy bambus ogrodowysą bardzo pożywne i zawierają dużą ilość błonnika, miedzi i witamin B6 i E w każdej porcji. Jedna filiżanka (155 gramów) gotowanych pędów bambusa zawiera ( 2 ): Kalorie: 64. Białko: 2,5 grama.