Adana Kebab

Adana Kebab Prices and Menu 2023

Adana Kebab

Adana Kebab to pikantne danie z kebabu z regionu Adana w Turcji. Nazywa się na cześć miasta Adana, znanego z pikantnej kuchni. Adana Kebab jest skonstruowany z mielonej jagnięciny lub wołowiny zmieszanej z ostrą papryką, przyprawami i ziołami, a następnie uformowany na szaszłyki i zbadany nad węglem drzewnym.

Adana Kebab
#Adana Kebab

Kebab Adana używane w Adana Kebab jest tradycyjnie ręcznie siekane, aby uzyskać grubszą konsystencję i jest mieszane z mieszanką przypraw, w tym płatkami czerwonej papryki, papryką, kminkiem, solą i czarnym pieprzem. Mieszankę formuje się następnie w długie, cienkie cylindry grillowane, aż będą lekko zwęglone na zewnątrz i miękkie i soczyste w środku.

Adana Kebab jest zwykle podawany z grillowanymi warzywami, takimi jak cebula, papryka i pomidory, a także prostą sałatką i pilawem z ryżu lub kaszy bulgur. Często jest spożywany z podpłomykiem lub lawaszem i może być polany różnymi sosami, takimi jak jogurt czosnkowy lub sos na bazie pomidorów.

Adana Kebab to popularne danie kuchni tureckiej, które cieszy się uznaniem wielu miłośników mięsa na całym świecie. Jest znany ze swojego odważnego, pikantnego smaku i delikatnej, soczystej konsystencji i często jest podawany na specjalne okazje i spotkania.

Menu Adana Kebab może się różnić w zależności od restauracji lub lokalizacji, ale niektóre typowe dania, które często są w nim zawarte, to:

Adana Kebab : To popisowe danie restauracji, które zazwyczaj składa się z pikantnych szaszłyków z mielonej jagnięciny lub wołowiny, grillowanych do perfekcji i podawanych z pilawem ryżowym, grillowanymi warzywami i różnymi sosami.

Chicken Adana Kebab : Ta odmiana Adana Kebab wykorzystuje mielonego kurczaka zamiast jagnięciny lub wołowiny.

Mixed Grill : Jest to półmisek, który obejmuje różne grillowane mięsa, takie jak Adana Kebab, kotlety jagnięce i szaszłyki z kurczaka.

Lahmacun : Ta pizza w stylu tureckim jest posypana mieszanką mielonej jagnięciny lub wołowiny, przypraw i warzyw.

Meze : odnosi się do wyboru małych dań często podawanych jako przystawki lub wspólne talerze. Niektóre popularne dania meze to hummus, baba ghanoush, faszerowane liście winogron i smażone kalmary.

Baklava : Ten słodki deser składa się z warstw ciasta filo, posiekanych orzechów i syropu.

To tylko kilka przykładów dań, które mogą znaleźć się w menu Adana Kebab. Rzeczywiste menu może się różnić w zależności od konkretnej restauracji lub lokalizacji.

Składniki

Adana Kebab
#Adana Kebab
  • 500 gramów tłustej mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 1 średnia czerwona cebula (ok. 80 gramów)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki pietruszki (ok. 10 g)
  • 1 łyżeczka soli (ok. 5 gramów)
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (ok. 8 gramów)
  • 1,5 łyżeczki kminku (ok. 8 gramów)
  • 1,5 łyżeczki sumaka (ok. 8 gramów 
  • 1/2 czerwonej papryki (około 120 gramów)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 15 mililitrów) (opcjonalnie)

Często zadawane pytania

Adana kebab to tureckie danie z sezonowanej mielonej jagnięciny, przygotowywanej na szpikulcu nad ogniem z węgla drzewnego. Kebab oznacza „pieczone mięso”; w tym przypadku pieczone mięso z miasta Adana na południu Turcji.
Kebab Adana jest przygotowywany z mielonej wołowiny lub mieszanki mielonej wołowiny i jagnięciny zagniatanej razem z cebulą, czosnkiem i tureckimi przyprawami, a następnie pakowany ręcznie wokół dużych, płaskich metalowych szaszłyków . Innym ulubionym daniem z grilla jest „çöp şiş” (CHOPE’ SHISH), co dosłownie tłumaczy się jako „szaszłyk ze śmieci”.
Adana Kebab to turecka potrawa z kebabu z ręcznie mielonego mięsa jagnięcego nabijanego na szeroki żelazny szpikulec. Tradycyjnym sposobem ich przyrządzania jest grillowanie na otwartym ogniu węglowym (po turecku mangal). Jej nazwa pochodzi od Adany, piątego co do wielkości miasta w Turcji, i pierwotnie była znana jako „Kıyma Kebabı”.
Najlepszym kawałkiem wołowiny do kebaba jest zdecydowanie filet mignon . Inne doskonałe opcje wołowiny to Porterhouse, a jeśli dobrze wygląda u rzeźnika lub na ladzie mięsnej, spróbuj także żeberka. Wszystkie ładnie grillują i nie wymagają marynaty, aby były miękkie.
Zasadniczo odnosi się do żywności i napojów, które mogą mieć stosunkowo niewielką wartość odżywczą w porównaniu z kalorycznością. Mówimy o rzeczach takich jak kebaby z donerami, frytki, wysokotłuszczowe hamburgery, hot dogi, gazowane napoje bezalkoholowe i chipsy.
Tradycyjnym mięsem na kebaby jest  najczęściej jagnięcina, ale regionalne przepisy mogą obejmować wołowinę, kozę, kurczaka, ryby, a nawet wieprzowinę  (w zależności od tego, czy istnieją określone zakazy religijne).
Döner Kebab
Słynny na całym świecie turecki kebab oznacza po turecku „obrotowy” kebab. Jest zrobiony z jagnięciny, kurczaka lub wołowiny, powoli pieczony na pionowym rożnie i cienko krojony. Döner podaje się na talerzu z sałatką i ryżem lub ziemniakami; w chlebie jak kanapka; lub w opakowaniu znanym jako dürüm.
Więcej menu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button